Efter Photokina
Jag skrev för två år sedan att Photokina fungerar som en febertermometer för den fotografiska branschen. När kameratillverkarna mår bra presenteras många och innovativa nyheter under denna mässa. Om man då drar ut termometern, nu efter Photokina 2014, då står den på 38,5°. Det vill säga, fotobranschen mår inte bra idag, men om det inte blir värre är det är inte en dödlig sjukdom.
Men att fotoindustrin mår lite illa just nu, det behöver man inte gå på mässa för att konstatera. Försäljningsstatistiken talar sitt tydliga språk, med en minskad försäljning under 2014 på 20-30%. Hårdast slår naturligtvis detta mot kompaktkamerasektorn, som nedifrån trängs undan av allt bättre kameror i våra mobiltelefoner, uppifrån av spegellösa systemkameror som knappt är större än en kompaktkamera. Samtidigt är detta en sektor som alltid haft mycket små vinstmarginaler, så en nedgång innebär att det går snabbt från en liten vinst till en stor förlust.
Men även den mer lukrativa systemkamerasektorn tappar i omsättning. Kameraköpare hittar helt enkelt ingen större anledning att uppgradera till den allra senaste kameran. De nya kamerorna skiljer sig inte märkbart från en äldre generation.
För fem till tio år sedan såg det annorlunda ut. Varje ny generation av kameror var så mycket bättre än den gamla, att man måste uppgradera för att ha en kamera som hade samma kvalitet som konkurrerande fotografs utrustning.
Problemet är som så ofta när man bara fortsätter att utveckla ett och samma koncept vidare, förfina och justera det in absurdum. Visst kan vi se förbättringar när vi gör stora testprintar, visst kan vi märka förbättringar när vi håller både den senaste generationens kamera i handen och samtidigt den äldre generationen. Men för den vanliga fotograferingen har dessa skillnader blivit så små att de inte spelar så stor roll.
Vad är det då som skulle krävas för att kameraförsäljningen skulle ta fart igen? Vad skulle fotografer vilja ha? Jag tror att många önskar mindre utrustningar, lättare och smidigare.
Man vill ha kameror som är snabbare att arbeta med, inte nödvändigtvis räknat i antalet bilder, utan snarare från det att man börjar packa upp kameran till dess att jobbet är färdigt.
Jag tror också att fotografer vill ha kameror som är enklare att använda i de nya publiceringsformer som skapas idag. Kameror som gör det enkelt att ladda upp bilder i olika sociala medier, eftersom det är där som många bilder kommer att visas.
Vad överraskade då mig under detta Photokina, som jag följde via webben, inte på plats. Samsungs nya kamera var något som jag inte förväntat mig, liksom Canons nya lilla kompaktkamera PowerShot G7X. Den mest förväntade nyheten som verkiigen också visade, det priset måste gå till Canon 7D mkII.
Och Canon är också representerad i klassen förväntade kameror som inte visades. Då i form av en kamera som tar upp konkurrensen med Nikons D810, det vill säga en kamera med mer än 36 megapixlar.
Jag hade också en liten förhoppning om att Sony skulle ta fram en ny modell av sin RX1, en relativt kompakt kamera med en fullformatssensor. Men min förhoppning var att Sony skulle ta fram en kurvad sensor. I en kamera med fast optik, dessutom med fast brännvidd, skulle de optiska fördelarna med en sådan sensor kunna ge en betydligt jämnare skärpa över bilden även på stora bländaröppningar.
Men jag skulle gärna höra dina åsikter om vad som saknas idag. Vad skulle göra att du skulle känna suget efter en ny kameramodell?