Krönika | 10 Dec 2021 | Martin Agfors

Hur påverkar tekniken fotografers arbete?

En utveckling vi kan se fram emot är lättare utrustning, något som gör jobbet trevligare men framför allt minskar risken för arbetsskador. Text: Martin Agfors.

Tvärtemot vad många tror blir både kameror och objektiv allt driftsäkrare vilket innebär att vi kan bära med oss färre grejer. Plus att mindre krångel innebär mindre stress. Samtidigt kan man inte blunda för att ny teknik, hur bra den än blir med tiden, ofta är en stressfaktor i början.

Vi har redan sett stora förbättringar av dynamiskt omfång. När kameror i framtiden kan göra fler utläsningar per exponering ger detta ytterligare dramatiska lyft i omfång. Det gör många besvärliga fotosituationer enklare och mer lättjobbade. Kombinerat med bra processorkapacitet kan vi få systemkameror som gör sådant mobiler redan klarar. Som att på ett snyggt sätt jämna ut ojämnt belysta scener, vilket spar mycket efterbearbetning. Bättre dynamiskt omfång innebär också bättre prestanda i svagt ljus vilket dels öppnar upp nya fotosituationer, dels minskar behoven av belysning. Både för att vi alltmer sällan behöver ta till extra ljus, och att det vi ändå behöver ta till inte är lika stort och tungt. Här spar dessutom övergången till litium-batterier vikt.
Att slippa ta till belysning gör också att vi kan arbeta snabbare och effektivare. Autofokus har utvecklats dramatiskt på senare år, i synnerhet systemens förmåga att själva lista ut exakt var vi vill ha fokus tack vare identifiering av ögon och ansikten. Det här gör allt från fotografering av sport till event eller porträtt enklare, snabbare och träffsäkrare med mindre stress och avsevärt mindre efterjobb som resultat. En annan utveckling som kommer att förenkla arbetet är allt snabbare och mer tillgängliga uppkopplingar. Det blir både enklare och snabbare att leverera. Tänk bara på vad mobiler redan gjort för att förenkla att få tag i och träffa folk du ska fotografera. Vilka är då nackdelarna? Många av förenklingarna vi räknat upp innebär risk för ytterligare avprofessionalisering, det vill säga att vi får ännu mer konkurrens från icke-proffs och rent automatiserade lösningar. En mer påtaglig risk är att vi förvärrar den redan pågående trenden att färre fotografer gör mer, alltså att yrket sköts av allt färre. Eller ta den mer uppkopplade fotograferingen som innebär risk för förlorad kreativ frihet i form av detaljstyrning från kunder/redaktörer. En hel del fotografering har redan ersatts av 3D-renderade bilder, till exempel i kataloger av olika slag. Hittills har bara kunder med stora resurser haft råd med detta, men risken är att sådan teknik blir allt enklare och därmed billigare att använda. En annan risk är att AI-teknik, som deepfake och liknande, urvattnar trovärdigheten i bilder och därmed på sikt minskar intresset för dokumentära typer av fotografi.

Martin Agfors, fotograf, teknisk skribent Fotosidan och utvecklingsingenjör.

 

Foto: Dorothee Nilsson Gallery, Berlin

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

Vi intervjuar Hilde Honerud, Anna Clarén och skriver om Magnum-fotografen Jonas Bendiksens kontroversiella bok. Vi rapporterar från Paris Photo, recenserar böcker, skriver om juridik och teknik och snackar med en säljcoach. Med mera! Foto: Inca och Niklas Läs mer