Krönika | 5 Juni 2019 | Nora Lorek

"Kollegor som hjälper varandra inspirerar"

PFK Sveriges nya ordförande Nora Lorek inspireras av kollegor som hjälper varandra.

”Tre låtar, ingen blixt.” Orden är tämligen uttjatade för alla oss som har jobbat i fotodiken på festivaler. Man glömmer lätt att det alltid finns någon som är där för första gången. Själv började jag plåta livemusik och backstagereportage under gymnasiet. Varje sommar kramades kollegor och vakter som blev en stor familj under några dagars intensivt jobbande, samtidigt som vi försökte ignorera de andra som mest kände för att armbåga sig fram.

Några år senare ersattes gemenskapen i fotodike och pressrum med den på mässor, demonstrationer eller sportarenor. Där möttes vi frilansare och anställda, klagade lite över branschen, konstaterade att vi borde göra något åt det och ses över en öl. Samma sak några månader senare.

Nu är året 2019 och jag har slutat frilansa för lokaltidningen som betalar enligt en sju år gammal prislista. Turen har varit på min sida och jag får jobba med tidningar och magasin som fortfarande bryr sig om bildens kvalitet och ger den utrymmet den förtjänar. Oavsett om det är en liten redaktion på fem personer i Göteborg eller tre våningar med personal som på National Geographic i Washington. Men det finns en sak jag saknar: er kollegor.

Inspiration kommer inte bara från magasin, Instagramflöden, utställningar och fotoböcker. Jag tror på att vi måste mötas för att lära oss mer av varandra och förstå våra egna bilder utifrån någon annans perspektiv. Oavsett om du jobbar med dokumentärfotografi eller konst, springer runt med din 20 år gamla Minolta eller håller hårt i din 300 mm. Fotografi är vårt gemensamma språk. Vi måste bara prata mer face to face.

I april blev jag vald till PFK Sveriges ordförande. Pressfotografernas klubb som även driver tävlingen Årets Bild. Kamratföreningen grundades 1930 av åtta pressfotografer i Stockholm och består i dag av en stor majoritet frilansfotografer utspridda över hela landet.

Årets Bild-tävlingen har drivits sedan 1940-talet och producerar även en bok och utställningar som ska ta årets bästa dokumentärbilder och -video närmare dem som inte redan är fast i fotobubblan.

Allmänhetens intresse för bilder har aldrig varit större men utbudet är nästintill oändligt. Då är det upp till oss fotografer att lyfta fram varandras arbete. Att vi gläds åt kollegors framgångar och uppmuntrar varandra att utvecklas. Kamratskap behövs i en tid där konkurrensen har blivit allt hårdare samtidigt som fasta anställningar går över till frilansuppdrag eller försvinner helt.

Jag inspireras av kollegor som lägger en stor del av sin tid och energi på att hjälpa andra att utvecklas. För alla behöver vi ju hjälp någon gång. Oavsett om det är snabba tips i fotodiket eller en mentor för ett treårigt projekt i Uganda. Och jag hoppas att det är så vi fortsätter både i PFK, SFF och överlag fotografer sinsemellan. Helt enkelt lite mer pepp för alla de fantastiska bilder vi skapar.

Nora Lorek, ny ordförande för PFK Sverige