Konsten att sno andras bilder
Jag vandrar runt i de vackra salarna i Grand Palais där den stora konstfotomässan Paris Photo pågår. Efter bråket om Carola-bilden på Fotografiska har jag en särskild blick för fotografer som använder andras fotografier för att skapa egen konst.
Jag ser och hör tecken på upphovsrättsintrång överallt. Brasilianaren Vic Muniz vackra kollage med iturivna tidningsbilder, den tyska fotografen Thomas Ruff som berättar om när han laddade ned porrbilder från nätet och konsekvent började använda andras bilder när han skapar nya verk. Den amerikanska fotografen Andy Freeberg som ställer ut sina fotografier från gallerivärlden. I ett bås på Armory Show 2011 syns fotografier tagna av Denise Grünstein. Jag frågar Freeberg ifall han frågat Grünstein om lov. Han svarar nekande men hävdar att det är att anse som fair use.
Jag undrar om hans förhållningssätt skulle vara gångbart i Sverige. Denise Grünsteins bilder är i och för sig i bakgrunden men de upptar mer än halva bildens yta så jag tror inte det juridiska begreppet “underordnad” går att applicera i fall Grünstein skulle vilja få fallet prövat rättsligt.
Och hur länge skulle en appropriationskonstnär (appropriera=tillägna sig, göra till sin egen) som Richard Prince klara sig här utan att bli stämd? I höstas ställde han ut bilder i New York som han snott från konstnären Sean Faders instagramflöde. Den unge Sean Fader övervägde först att stämma den etablerade Prince men bestämde sig sedan för att stjäla showen och skickade själv ut ett pressmeddelande om att det var HAN som ställde ut på Gagosian och att Prince enbart varit organisatör. Läs hela artikeln här, den rekommenderas.
I juni i år prövades ärendet mellan fotografen Jonas Lemberg och konstnären Markus Andersson. Andersson hade använt Lembergs fotografi på Christer Petterson som förlaga när han målade sitt verk Svenska syndabockar. Tingsrätten slog fast att ”För utnyttjande av fotografi som förlaga, avritning av bild, fordras tillstånd av upphovsmannen.” Upphovsrättslagstiftningen skulle bli tandlös om “skyddet för ett verk skulle upphöra så snart verket, i och för sig avbildas i ett annat konstverk, men sätts i ett nytt sammanhang”. Läs mer.
Men ingen stämde någonsin konstnären Cecilia Edefalk vars kända målning “En annan rörelse” har en förlaga som är ett fotografi taget av modefotografen Eamonn J. McCabe. Allt sedan Duchamp målade en mustasch på Mona Lisa och Andy Warhol visade sina soppburkar har vissa konstnärer använt andra konstnärers bilder för att bygga nya verk. Hur olika konstnärer förhåller sig till andras konstnärers upphovsrätt och vilken lagstiftning som gällde förr och nu och i olika länder är ett komplext område. SFF:s jurist Thomas Riesler fördjupar diskussionen ytterligare i sin krönika här.
För övrigt hoppas jag ni kommer att gilla årets sista nummer med fotografintervjuer, humorreportaget, djupdykningen i den föraktade genren fotoserieromanen och bibliotekarien Jenny Lindhs tankar om en karaoke-bild. God jul och gott nytt år, vi ses nästa år!
Jenny Morelli, chefredaktör Fotografisk Tidskrift
Den 16:e december klockan 18.00 kommer Fotografiska i Stockholm anordna en diskussion på ämnet. Läs mer här.