Redaktören Peter Wiklund: Hur svårt kan det vara?
Jag blev nyligen tillfrågad om jag vill visa några bilder ur en av mina bildserier på en amerikansk konstblogg. Och det ville jag ju absolut, och såg då att redaktören ville att jag själv skulle skriva något om bilderna. Mellan 400 och 700 ord ville han ha, och visst – hur svårt kan det vara? Jag menar, jag vet ju vad mina bilder handlar om och jag försörjer mig som skribent.
Men inte var det bara att låta fingrarna dansa över tangentbordet för att få ihop den texten. Nänä, det satt långt inne. Efter en bra stunds funderande hade jag kommit fram till att det som kändes mest naturligt att skriva var »I love making new pics.« Fast jag tror inte han hade nöjt sig med det (även om jag inte testade). En hel del tankemöda senare hade jag i alla fall fått ihop 400 engelska ord om bildserien. Vilket förstås kändes som en seger – men också väldigt nyttigt, att verkligen tvingas tänka igenom och sätta ord på det som jag har gjort.
Jag kom att tänka på det här när jag intervjuade Lars Tunbjörk (se sid 12). Det kan inte vara lätt få ihop en korrekt, intressant och säljande beskrivning av sitt projekt för att kunna blidka stipendiegruppen på Bildkonstnärsnämnden.
Här intill kan du se några av de planerade kurserna som du kan gå i höst… Ett tips till arrangörerna SFF&CFF är att ordna en sådan kurs också – »Så gör du en projektbeskrivning«! Att överhuvudtaget bli bättre på att sälja in sig – oavsett om det handlar om stipendier, uppdrag eller att värvas till en agentur – är något som är aktuellt för många fotografer i dag. Läs mer om marknadsföring i vårt stora reportage i det här numret.
Jag såg just en undersökning från Photoshelter, ett amerikanskt företag som hjälper fotografer med digital marknadsföring. Undersökningen handlar om vad fotografkunder vill ha, och hur de hittar de fotografer som de anlitar. Det allra vanligaste sättet att hitta en fotograf är att be en kollega om en rekommendation. Vilket jag själv, som regelbunden uppdragsgivare, mycket väl kan hålla med om. Det är ett snabbt och tryggt sätt att hitta rätt. Vilket då betyder att nätverkandet är ytterst viktigt för dig som fotograf – att se till att många känner till dig och är beredda att rekommendera dig till någon annan. Näst efter rekommendationer väljs fotografer ut genom att köparna kontaktar en agentur eller – och det är intressant – genom att de kontaktar någon fotograf som har skickat reklammejl direkt till dem. Om Photoshelters undersökning stämmer är mejl i så fall en både billig och effektiv marknadsföringsmetod. Ingen dålig kombination.
Ha en underbar sommar!
Peter Wiklund, tf redaktör