Ordförande | 17 Dec 2020 | Paulina Holmgren

"Vi ställer inte in vi ställer om"

SFFs ordförande Paulina Holmgren rundar av året som varit.

På bilden: Sista styrelsemötet 2020, bägge styrelserna och kansli träffades på Zoom.

Foto: Cliff Warg

”Men prisa Gud! Fast jag inte är religiös. Eller snarare prisa SFF! Tack, tack, tack!” Blir varm i hjärtat då jag läser mejl efter mejl från medlemmar som fick en del av vår krisfond som vi startade i våras när pandemin var ett faktum. Vi kunde inte hjälpa alla, men jag vet att den symboliska peng var och en fick har hjälpt många att klara vardagen då samhället stängdes ner och våra uppdrag försvann över en natt. Det dröjde ju också ett bra tag innan statliga stöd fanns för våra yrkesgrupper och framför allt de med enskild firma fick vänta alldeles för länge. Många av våra medlemmar har inte stora kapitalreserver att luta sig mot, utan de jobb som kommer in i dag är det som blir mat på vårt bord nästa månad. Det är svårt att jobba som fotograf, när vårt jobb till största del handlar om att vara just där människor möts, när social distansering råder.

När vi nu närmar oss slutet på 2020 och det snart är dags att runda av året, är det omöjligt att inte nämna den oroliga situationen i Sverige och i världen som coronapandemin har skapat. Den har inte bara drabbat oss utan alla våra kollegor i hela kulturskaparvärlden väldigt hårt.

Vi i förbundet har gjort vårt yttersta för att snabbt ställa om, kommunicera kring alla krisstöd som berör er och framför allt har vi nog aldrig jobbat så mycket med politisk påverkan som vi gjort den senaste tiden. Samarbetet med de andra organisationerna och genom KLYS har genomsyrat hela vår vardag. All fakta och statistik som ni medlemmar så generöst bidragit med genom enkäter har varit, och är fortfarande, väldigt viktigt för oss i vårt arbete.

Det har även varit en tung period som ordförande, inte minst för att jag själv också drabbades av avbokade uppdrag, utan även för att arbetsbördan blev tung både för mig och hela kansliet. Men från er medlemmar kom en enorm tacksamhet och energi som har glänst långt över alla timmar på kvällar och helger man har jobbat extra. Jag trodde att detta år skulle innebära ett stort tapp av medlemmar, men jag hade fel. Vi har välkomnat nya medlemmar varje vecka. Detta måste vara ett tecken på att vi gör något bra och som ordförande är jag extra stolt över vad vi åstadkommit de senaste månaderna.

Jag har också pratat med medlemmar som ställt om sin verksamhet och skapat nya uppdrag utifrån rådande situation. Själv fick jag ett uppdrag på grund av pandemin, då ett filmteam från Finland inte kunde åka över gränsen till Sverige. Än är det inte över och det kommer ta tid för återhämtning, men det finns ett ljus mitt i det nattsvarta. Jag tror på 2021. Jag tror på omstart, verksamhetsutveckling och nya affärsmodeller och att detta kommer göra oss starkare i framtiden. Vi i förbundet ställer inte in, vi ställer om och hoppas kunna erbjuda både mer inspiration och fler utbildningar till er under nästa år. På lagom distans. Ta hand om er – utan er inget förbund.

Paulina Holmgren, ordförande
paulina.holmgren@sfoto.se