Björn Axel Johansson ny hedersmedlem i SFF
Vi presenterar fotohistoriker Björn Axel Johansson som har hjälpt oss med vårt arkiv och är ny hedersmedlem i Svenska Fotografers Förbund.
Grattis! Hur känns det?
-Jag är ärad och hedrad och det känns riktigt roligt. I dag är ju förbundet den fotografiska yrkeskårens främsta röst. SFF har också stolta traditioner med rötter i sent 1800-tal och Fotografisk Tidskrift har i obruten följd kommit ut sedan 1888. Det förpliktigar att få vara med i ett sådant sammanhang.
Vad hoppas du kunna göra?
-Att ägna mig åt vår fotografiska historia. Min förhoppning är att utveckla intresset för fotohistorien i hela landet: yrkeskårens omfattning, ekonomiska förutsättningar, marknadsföring, bildmanér, fototeknik och mycket annat. Till skillnad från många andra länder saknar Sverige ett centralt fotografiskt museum vilket innebär att ansvaret ligger hos enskilda aktörer, t.ex. hos SFF. En god början var SFF:s utgivning av boken Centennium men mycket återstår. Höstens genomgång av förbundets eget arkiv med material från 1895 och framåt är en nystart.
Vad har du för bakgrund?
-Mitt fotointresse väcktes i mitten av 50-talet och blev livslångt. Jag ville bli fotograf och som tonåring arbetade jag i en fotoaffär, på en porträttateljé och fick även tillfälle att praktisera hos Sten Didrik Bellander på Tiofoto. Men efter Journalisthögskolan kom det skrivna ordet att gälla och mitt yrkesliv präglades av arbete med olika medieformer och inom utbildningssektorn. Under senare år har jag bland annat varit fotohistorisk rådgivare på Stockholms slott, hos fotograf Lennart Nilsson och på Tekniska museet. Parallellt har jag skrivit, deltagit i eller varit redaktör för ett antal bokprojekt. Men även om jag arbetat med egna fotografier som journalist, dokumentärfilmare, fotoboksförfattare eller bildspels- och utställningsproducent har jag inte kallat mig fotograf, snarare en ”knäppare”. Jag vet ju vad professionell fotografi kräver.
Vad händer framöver?
-Jag har slutlämning av några artiklar i Fotohistorier, den nya bok om svensk fotohistoria som Stockholms universitet ger ut 2022. Och så tittar jag faktiskt närmare på Albin Roosval i Kalmar som startade Fotografisk Tidskrift. Han hade ett spännande livsöde.

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift
Vinnare av Publishing Priset 2021. Fotografisk Tidskrift har funnits sedan 1888 men är i högsta grad ett magasin mitt i samtiden. För medlemmar i SFF är den gratis. Här tecknar du en prenumeration. Läs mer