Medlem | 22 Mars 2018 | SFF

"Håll ihop med andra fotografer"

Två SFF-medlemmar, Tatiana Boret-Olsson och Josefin Hasselberg, hörde av sig efter vårt inlägg den 8 mars om mentorsprogram. De har startat en crowdfounding-kampanj för unga kvinnliga fotografer.

Foto: Anneli Wikman

Varför gör ni detta?
Vi har en studio och ett utrymme som är stort nog att rymma fler människor. Vi har märkt på våra egna klasskompisar från Kulturama att de flesta helt enkelt inte har råd att börja frilansa efter skolan. De flesta blir tvungna att gå tillbaks till de jobb de hade innan utbildningen. Vi gör det här projektet för kvinnor efter som vi vill ha fler kvinnliga kollegor och en jämlikare bransch.

Vad har varit svårast som ny på marknaden?
Förutom att hitta och finansiera ett bra ställe att arbeta på och utrusning är det så klart att hitta kunder, som ny fotograf på marknaden. Det är också oftast ett ensamarbetet, utan kollegor. så det kan kännas rätt ensamt och isolerat. Vi tror att, speciellt i början, är det viktigt och hjälpsamt att vara i en kreativ och stöttande miljö där det finns möjlighet att diskutera, stödja varandra och snacka idéer.

Vad vill ni ge helt ny-startade fotografer för tips?
Hitta ett bra ställe att praktisera på, känn efter vad det är du vill göra och hur branschen fungerar. Ett annat tips är att hålla ihop med andra fotografer. Det finns bara fördelar med att vara flera. Man kan t.ex dela studio och utrustning ,assistera varandra eller jobba ihop på gemensamma projekt för att få erfarenhet.

Vilka är ni?
Vi studerade båda foto på Kulturama i tre år. Vi arbetar både med egna konstnärliga fotoprojekt och kommersiellt arbete. Vi har var sitt företag med egna projekt och klienter men vi jobbar också tillsammans som ett team. Vi delar kontor och studio sedan oktober 2017.

Här hittar ni kampanjen

För dig som är student eller ny på marknaden kommer SFF arrangera en heldag den 7 maj på temat starta-eget, vi kommer prata avtal, pension, prissättning och bransch, program och anmälan kommer inom kort på hemsidan.