Medlem | 20 Maj 2019 | SFF

"Jag har aldrig upplevt en sådan högkonjunktur som nu"

Vi ställer 5 snabba frågor till SFF-medlemmen Johan Paulin som har tagit stillbilder till film- och tv-produktioner i snart 25 år.

Foto: Fredric Grecke

Du har varit fotograf ett tag- kan du säga något om arbetsmarknaden? 
Jag har aldrig upplevt en sådan högkonjunktur som nu. Det produceras mer film och tv än någonsin i Sverige. I år har jag hittills jobbat med bland annat Gåsmamman, Rebecka Martinsson, Solsidan och en till storsatsning som fortfarande är hemlig. Förra året var jag med ett tjugotal tillfällen på Netflix-aktuella serien Störst av Allt

Vad är skillnaden mellan förr och nu?
Tidigare kunde vissa produktioner komma undan med att ta ”frysrutor” det vill säga plocka ut stillbilder ur det rörliga materialet, men det duger inte längre. 

Så de internationella produktionsbolagen har förändrat förutsättningarna? På vilket sätt?
De har höjt nivån på antalet bilder som förväntas levereras och de förstår också att det krävs fler dagar på inspelningen för att uppnå det resultat som krävs. Ett vanligt krav numera är att det ska finnas 10-15 unika bilder till varje avsnitt, så var det inte förr.

Vad gör du härnäst?
I sommar jobbar jag bland annat med Morden i Sandhamn, det är härligt att jobba i Stockholms skärgård och kunna ta båten till jobbet!

Foto: Johan Paulin från serien Störst av Allt.

Namn: Johan Paulin
Hemsida: http://www.paulin.se
Medlem i SFF sedan 1992