Medlem | 20 Juni 2022 | Jenny Morelli

"Jag har trivts med omväxlingen som fotograf"

Erich Conard (John Erik Conrad Fahlström) är född 1924 och trogen medlem i Svenska Fotografers Förbund. Vi har ställt några frågor. Foto: Ulf Lundin

Erich Conard. (John Erik Conrad Fahlström) Foto: Ulf Lundin.,

Vad har du arbetat med för slags fotografi?
Allt möjligt, jag är 98 år, har varit verksam i sjuttio år och hunnit med en massa olika saker. Jobbade mycket för Åhlen &Åkerlund, Allers, jag var matfotograf åt Femina, fotograferat herrgårdar runt om i Sverige åt Allers och tagit mängder av porträtt.

Hur började din fotografiska bana?
Jag var 18 år när mitt intresse väcktes, jag är helt självlärd men jag började gå på utställningar för att se hur andra gjorde. Jag åkte till Dalarna och där träffade jag en kille som framkallade i sin garderob, jag lärde mig av honom.  Sedan satte jag i gång hemma hos mina föräldrar på Västmannagatan. Jag fick ett jobb av Aftonbladet att fotografera operabaletten. Jag framkallade och kopierade hemma men när jag skulle torka kopiorna över spisen fattade pappret eld så de blev svedda. Men jag kunde klippa bort kanten och skickade i väg till Aftonbladet. Jag fick fler jobb av dem sedan.

Har du kompisar som är fotografer?
Jag hade, men alla är tyvärr döda. Lennart Nilsson var en vän och Sven Olov Andersson, som arbetade med pressfotografi utomlands åt bland andra Åhlen & Åkerlund.

Har du deltagit i någon förbundsaktivitet någon gång?
Nej, den enda är middagen SFF hade på Stadshuset 1995 då förbundet fyllde 100 år. Då var jag med.

Har du trivts med ditt jobb, hade du velat göra något annat?
Jag har trivts med omväxlingen och arbetade som fotograf tills för 10 år sedan ungefär. Men det var nära att jag hamnade i filmbranschen, jag fick nästan huvudrollen i Alf Sjöbergs film ”Hon dansade en sommar”. Men jag kunde inte spela teater. Så rollen gick till Folke Sundquist i stället och jag fick en liten biroll.

Läs mer om Erich Conard här.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck. Kollage: SFF

Bli medlem i Svenska Fotografers Förbund

Inte medlem ännu? Vi har enat yrkeskåren sedan 1895. Här kan du både läsa om alla medlemsförmåner och hitta ansökan om att bli medlem i Nordens största fotograforganisation. Läs mer