Medlem | 2 Mars 2022 | Felicia Gränd

"Jag stärker min roll som fotograf"

Mehrdad Modiri är medlem i SFF. Han har jobbat som pressfotograf både i Iran och Sverige och nu jobbar han med foto, digital tryck och grafisk design i Göteborg.

Foto: Mehrdad Modiri

Karneval i Hammarkullen Göteborg, Sverige.

Vad är det bästa med att vara medlem i SFF?
Att vara medlem betyder att få tillhöra den grupp yrkesverksamma människor där jag känner igen mig och mitt yrke. På så sätt kan jag utveckla och stärka min roll som fotograf och bildjournalist. Utöver detta kan jag lära mig en del juridiska lagar och termer. Både på SFFs hemsidan och i Fotografisk Tidskrift finns det massa andra godbitar som, föreläsningar, boktips, tekniska delar med flera som man kan njuta av.

Var gillar du att plåta gatumiljöer? Har du några favoritstråk?
-Gatumiljön för mig är ett större motivområde än andra fotomiljöer. På gatan hittar jag först och främst mitt viktigaste motiv, människan, med sina unika egenskaper i olika positioner på olika platser. I gatumiljön kan jag fånga porträtt, rörelser, arbete och arbetsplatser, stilleben, arkitektur och många andra motiv som i kombination med människor kan skapa fantastiska och kreativa bilder. Mina favoritplatser är där folk är samlade, jobbar, handlar eller kanske demonstrerar, alltså vara mitt i händelsen.

Vad utmärker bra gatufotografering?
-Gatufotografering är en typ dokumentation som händer alltid i det offentliga rummet, alltså utomhus på parker och gator och en bra gatubild ska dokumentera gatulivets ögonblick och den ska gärna berätta en kort eller lång historia med starka känslor.  Det kan handla om människans beteende på en demonstration eller karneval, utsatta människor som behöver hjälp. Djur, skyltdockor, nedskräpning och miljön och många andra motiv kan dokumenteras på bästa sättet tack vare fotografin och dess enorma visuella kraft.

En tiggare på Charles Bridge, Prag, Tjeckien

Foto: Privat

Namn: Mehrdad Modiri
Bor: Göteborg
Arbetar medArbetar med fotografi, digitalt tryck, grafisk design.
På gång: Jobbar med bokprojekt.
Se fler bilder här: Sök Fotograf