Medlem | 7 Nov 2019 | Jenny Gustafsson

”Jag upplevde att det är min identitet som fotograf uppdragsgivarna letar efter”

SFF-medlemmen Johan Bävman deltog i SFFs första Business speed dating-event tidigare i höst. Vi passade på att ställa några frågor till honom om fotografyrket och konceptet att speeddejta potentiella uppdragsgivare.

”Jag upplevde att det är min identitet som fotograf uppdragsgivarna letar efter” Ur bildreportage: Epaland Fotograf : Johan Bävman (Bilden är beskuren)

Hej Johan Bävman, fotograf och ny medlem i SFF. Vem är du? 
Jag är en frilansfotograf/videograf baserad i Malmö. Som frilansfotograf kombinerar jag mina egna fotoprojekt med frilansuppdrag från kunder världen över både inom film och foto. Swedish Dads är mitt senaste större fotoprojektet som har haft ett stort genomslag och ställts ut i 65 länder världen över och utkommit i bokform.

Jag tog examen från Nordens Fotoskola 2007.  Tidigare var jag även medlem i agenturen Moment Agency. Under åren har jag till min glädje mottagit många priser för mina bilder, så som World Press Photo, POY, Sony Award, NPPA, UNICEF Photo Award, TT´s Stora fotopris och Årets bild i Sverige.

Ur fotoprojektet Swedish Dads av Johan Bävman

Hur kom det sig att gick du med i Svenska Fotografers Förbund? 
Jag har varit medlem i Journalistförbundet under en längre tid, men kände att jag mer och mer flyter ifrån journalistiken. Som frilansfotograf är uppdragen och kunderna ofta olika och skiljer sig mycket från redaktionellt till kommersiellt.

De senaste åren har de flesta uppdragen varit inom film och mer i inriktning storytelling inom den kommersiella världen. Jag upplever att SFF är bra på att inkludera alla fotografers behov, oavsett vilken kund hen jobbar för.

Du deltog på den business-speeddejting som förbundet anordnade tillsammans med Illustratörcentrum och Form/Design Centrum den 10 oktober i Malmö. Hur upplevde du dejtingen?
Givande. Jag upplevde att det är min identitet som fotograf som uppdragsgivarna letar efter, inte om jag kan plåta i studio eller om jag är världsbäst på ljus. Det emotionella värden var temat! Nu är det som en cliffhanger, blir det några möten eller jobb efter detta? Vi får se!

Skulle du rekommendera andra fotografer att gå på business-speeddejting om tillfälle ges, om så varför?
Verkligen, även om inget konkret har mynnat ut ifrån evenemanget i dagsläget. Jag fick ändå chansen till att överblicka min egen verksamhet genom detta evenemang. Alla sådana tillfällen är bra för att utveckla sig som frilansfotograf, tror jag.  Ett tillfälle för reflektion över vem man vill vara och vad man är bra på är något man sällan annars får till i vardagen som frilansfotograf. Jag tror även att möten som dessa är svåra att få till om man inte har en ingång till kunden sedan tidigare. Jag vidgade mina vyer och lärde känna en ny kundkrets.

Ur bildreportage Epaland av Johan Bävman

Johan Bävman på Business speed dating på Form/Desgn Center i oktober 2019.

Business speed dating
Konceptet går ut på att kreatörer ges möjligheten att träffa representanter från utvalda branscher – ett tillfälle att konkret hitta nya affärskontakter och affärsmöjligheter. Mötena sker utan förbehåll och deltagarna förbinder sig inte till något.

SFF planerar fler liknande events i fler städer framöver. Info om det kommer längre fram.