Medlem | 23 Sept 2019 | SFF

”Ju fler vi är som är med desto bättre!”

Vi har ställt några frågor till fotografen Banfa Jawla, ny medlem i SFF och just nu aktuell i Dokumentärfotosalongen på Arbetets museum.

”Ju fler vi är som är med desto bättre!”

Banfa Jawla. Foto: Elin Åberg

Du är en av de utvalda att delta i årets upplaga av Dokumentärfotosalong på Arbetets museum, vill du beskriva bilderna du deltar med? 
Jag ställer ut fem verk ur serien Katim. Det är mitt examensarbete från Nordens Fotoskola. Under en månad var jag nere i Gambia och följde en liten pojke vid namn Katim. Han var då 12 år (13 idag) och jobbar på en bilverkstad sex dagar i veckan nio timmar om dygnet. Han är föräldralös sedan flera år tillbaka och bor tillsammans med sin mormor och andra släktingar på en gård i staden Serekunda. (Ta del av utställningstexten om Banfas bilder längst ner på sidan).

Examensarbete, Gambia 2018

Nyligen blev du medlem i Svenska Fotografers Förbund, hur kom det sig att du blev medlem?
Jag valde att gå med i SFF då jag tycker det är en bra och seriös organisation för en yrkesfotograf att vara med i. Det finns så mycket att ta del av, allt från inspiration gällande bild och form till ekonomisk/juridisk rådgivning. Det känns som att SFF alltid är där och stöttar mig när det behövs. Ju fler vi är som är med desto bättre!

Våren 2019 examinerades du från Nordens fotoskola på Biskops-Arnö. Hur kan man använda förbundet som nyutexaminerad fotograf?
Som nyexaminerad fotograf är det bra att använda SFF för att komma igång med sin verksamhet. Det finns jättemycket användbara praktiska saker att lära sig via förbundet: Hur du tar betalt, hur mycket du kan ta betalt, vad det är som gäller i olika situationer mm. Och givetvis all inspiration i form av utställningar, föreläsningar och annat lärorikt. 

Examensarbete, Gambia 2018. Banfa Jawla

Examensarbete, Gambia 2018

Text om Banfas bilder ur serien Katim i samband med Dokumentärfotosalong på Arbetets museum:
”Katim är tillräckligt liten för att krypa under bilen, men alldeles för ung för den miljö han tvingas spendera dagarna i. Han är ett av 168 miljoner barn som varje dag tvingas axla rollen som vuxen människa. Han är tolv år och jobbar på en bilverkstad sex dagar i veckan, nio timmar om dygnet. Båda hans föräldrar är döda sedan flera år tillbaka, och han har för det mesta tvingats att ta hand om sig själv. Han bor tillsammans med sin farmor, morbror och andra släktingar på en gård nära arbetsplatsen i Serekunda, en tätbefolkad stad i Gambia, ett av världens fattigaste länder. 

Att som barn få en trygg uppväxt med omsorg och utbildning är ingen självklarhet. Var går egentligen gränsen mellan att vara barn och vuxen?

‘’När människor lever i extrem fattigdom blir många desperata och är beredda att göra vad som helst för att försörja sig. Och barnen måste hjälpa till. Miljontals föräldrar tvingas låta sina barn arbeta och tigga och de förlorar på så sätt rätten till sin barndom. Många av dem tillbringar långa hårda arbetsdagar i hem, fabriker, på åkrar och på gatan i stället för att gå till skolan.’’ – utdrag ur Unicef – världens ledande barnrättsorganisation på uppdrag av FN.”

Dokumentärfotosalong 2019 på Arbetets museum pågår fram till 7 november.

Examensarbete, Gambia 2018

Examensarbete, Gambia 2018

Namn: Banfa Jawla
Bor: Stockholm
Hemsida: http://www.banfajawla.com
Sociala medier: @Banfatitijawla

Banfa Jawla. Foto: Elin Åberg