Medlem | 9 Jan 2019 | SFF

"När jag startade företag var det självklart att bli medlem"

Fotografen Daniel Strandroth har nyligen tagit emot sitt gesällbrev som fotograf i Blå hallen, Stockholms stadshus. Vi ställde några snabba frågor.

Foto: Terese Persson

Vad betyder det för dig att ha fått gesällbrev?
Gesällbrevet är en kvalitetsstämpel som intygar att jag har kunskap inom fotografyrket. Jag har arbetat som fotograf i sjutton år. Med det här yrkeserkännandet hoppas jag att nya kunder tar steget och vågar anlita mig. I mitt vardagliga arbete kommer det nog att vara precis som förut, men när jag skapar nya affärskontakter och träffar nya uppdragsgivare kan jag visa upp gesällbrevet. Jag tänker att det i slutfasen leder till att kunden känner sig tryggare att anlita mig och att de kan lita på att det är riktigt hantverksarbete som utförs. Många kallar sig fotografer nuförtiden, men i och med detta kan jag titulera mig Fotograf med stor F.

Varför blev du medlem i SFF?
När jag startade mitt företag var det en självklarhet att bli medlem. Det är en trygghet för mig att få möjligheten att få rådgivning från förbundet om tveksamheter skulle uppstå hos mig eller hos kund. Jag har då något att luta mig tryggt tillbaka på. Det är också bra att kunna ta del av de rådande prissättningarna och om så behövs, juridisk hjälp.

Hur tycker du att du kan använda förbundet?
Förutom det självklara i att ”hänga med” i branschen är det till stor nytta att kunna ta del av erbjudanden som förbundet tillhandahåller, såsom försäkringar och direktkontakt med prisrådgivningsgruppen. Jag skriver alltid i mina fakturor och offerter att jag medlem i förbundet och följer förbundets prisguide. Likaså när jag har kundkontakt. Det känns oerhört viktigt i dag då kostnaden för bilder ständigt diskuteras och ifrågasätts.

Har vi någon annan bra grej som du kan använda dig av?
Fotografisk Tidskrift slukar jag direkt när den kommer i brevlådan, i Facebook-gruppen med de tekniska fotografiska spörsmålen har jag också kunnat finna svar på frågor. Som medlem får jag också ett skyltfönster i Sök fotograf där potentiella kunder kan hitta mig.

 

Namn: Daniel Strandroth
Bor: Lidköping
Hemsida: strandrothsfotografi.se