Medlem | 8 Aug 2018 | SFF

”SFF gav mig kraft och mod att fortsätta”

Bodil Johansson är medlem i SFF och fick hjälp att få skadestånd när Öresundsbron använde hennes bilder utan att be om lov.

”SFF gav mig kraft och mod att fortsätta” Foto: Jenny Eliasson

Berätta, vad hade du för problem?
Det började så oskyldigt, jag surfade in på Öresundsbrons webbsida och såg att de hade en guide till temalekplatser i Malmö. Eftersom jag och min dotter tidigare hade en blogg där vi upptäckte Malmö genom dess lekplatser ville jag se hur Öresundsbron hade utformat sin guide. Döm om min förvåning när jag såg att de hade lagt in sex av mina bilder där även min dotter och hennes kompis var väldigt enkla att identifiera. Jag behövde verkligen hjälp att gå vidare eftersom avsändaren också befann sig i Danmark.

Vilket stöd fick du av SFF?
Jag ringde rådgivningen och berättade om bildstölden på webbsidan och troligtvis hade de använt bilderna i mer än ett år. Jag fick rådet att kontakta företagets presskontakt, beskriva för denne vad som hänt och undra vem jag skulle skicka fakturan till. Fick snabbt svar att företaget bad om ursäkt, skyllde på ett internt misstag och de frågade hur mycket ville jag ha för att de skulle få ha bilderna på deras webbsida under två års tid? Då kontaktade jag förbundsjuristen Thomas Riesler som hjälpte mig räkna ut vad som var rimligt. Danskarna tyckte summan var orimlig. Därför blev jag kontaktad av deras juridiska avdelning och vi kom överens om att bilderna skulle tas ner omgående och jag fick ersättning för att års användande. En månad efter upptäckten hade vi kommit överens om skadestånd (som jag enligt avtal inte får uppge hur mycket det blev).

Varför är det viktigt att få det stödet?
Eftersom varje gång jag kände mig villrådig, varje gång jag kände den överväldigande känslan att det var jag mot ett stort företag, gav SFF mig både mod och kraft att fortsätta. Att våga gå vidare och att inte ge upp. Att stå upp för vad som är rätt. Många verkar ha den uppfattningen att om bilden finns på internet så kan man ta den. Där finns det mycket att arbeta med. Därför behövs SFF. Som medlem får jag också bättre självförtroende som företagare och mitt medlemskap signalerar att jag är en professionell fotograf till presumtiva kunder. Tänk om jag fått en peng för varje gång någon önskat få använda mina “fina bilder fast vi har inte pengar att betala”? Då hade jag varit stenrik.

Namn: Bodil Johansson
Bor: Malmö
Hemsida: Elakkanin.se