Nyheter | 29 Okt 2007

Den nya Apple-leoparden skapar utskriftsproblem

Apples nya operativsystem, version 10.5, skapar problem vid utskrifter, skriver SFF-webbens tekniske skribent Stefan Ohlsson. Operativsystemet, som också kallas Leopard, har fått en rad nya funktioner. Bland de mest intressanta är t ex Time Machine, som är en automatisk säkerhetskopiering. Även Finder, Apples filhanteringsprogram, har uppdaterats så att man kan förhandgranska alla filer innan de öppnas.

Uppdaterad 071101 09:38

Men flera rapporterar om problem med utskrifter. Det kan vara enkla problem som att bilder ser annorlunda ut vid utskrifter efter uppdateringen, trots att man använder samma skrivarprofil. Mer problematiskt är det för alla de som använder en RIP för att skriva ut bilder.
Flera olika RIP-tillverkare har rapporterat om problem vid utskriften.
Även PhaseOne rapporterar om problem med sin råfilskonverterare CaptureOne. Gemensamt i rapporterna från alla tillverkare är att de har testat sina program i de betaversioner som funnits tillgängliga och inte sett några problem. Men i den skarpa version som nu börjat distribueras dyker dessa problem upp.

Håkan Mossberg, Digitalpedagogen.se, skriver så här i ett meddelande till sina kunder:
Apples nya operativsystem fungerar inte med alla applikationer för fotografi som mina kunder kan tänkas använda, och jag uppmanar dig därför att kontrollera noga innan du installerar det nya systemet!
Ett program som INTE fungerar är CaptureOne, som är en råfilskonverterare för bl.a. PhaseOnes bakstycken.
Nu vet vi mer, i varje fall om CaptureOne. Övriga specialprogram kan nog behöva sin varning - vi har inte kunnat prova allt.
CaptureOne 3.7.7 verkar fungera tillfredsställande när det väl är installerat. Det är alltså installationsrutinen som inte vill riktigt.
Det finns en metod att lösa detta problem, men allra bäst är enligt min åsikt att avvakta tills det kommer en korrigerad uppdatering från PhaseOne.
Metoden fungerar om du känner att du är en rutinerad användare som vet vad du gör och har bra baskunskaper i operativsystemet.
Läs igenom hela rutinen innan du börjar så att du förstår varje delmoment.
OBS!
Detta kräver att du arkiverar undan din colorsync-mapp innan du gör uppdateringen!
Delar av dess innehåll försvinner nämligen under uppdteringen och eftersom du inte kan köra installeraren så kan du inte heller återinstallera det som behövs för CaptureOne.
Kopiera eller flytta alltså mappen Colorsync i "Bibliotek" på rot-nivå, d.v.s. den som ligger under t.ex. Macintosh HD till en annan plats.
Sökvägen till mappen är: Macintosh HD (eller vad du döpt startskivan till); Bibliotek; Colorsync
Det kan mycket väl hända att du behöver ange Admin-lösenord (samma som när du installerar program t.ex.) när du kopierar denna mapp eller när du lägger den tillbaka.
1) Sedan, när du uppgraderar till OSX 10.5 använder du rutinen "Arkivera och installera" och behåller användar- och nätverksinställningarna från den tidigare systeminstallationen.
Detta ger installationsprogrammet direktivet att spara alla gamla systemresurser i en mapp, kallad "Previous systems" direkt under hårddiskens rotnivå, samt sparar de gamla programinstallationerna.
Denna gamla systemmapp kan mycket väl bli < 10 Gb stor så se till att det finns ordentligt med plats kvar på disken för denna, rätt tillfälliga, lagringsmapp.
I och med att denna uppgraderingsmetod lämnar programmappen oförändrad behöver du inte installera om CaptureOne varför de nämnda problemen uteblir.
Men ... Colorsyncmappen kommer att ha tömts på sitt innehåll av för CaptureOne väsentliga icc-profiler .. Därför flyttar / kopierar du tillbaka dina icc-profiler genom att flytta tillbaka Colorsyncmappen till sin ursprungliga placering i:
Macintosh HD (eller vad du döpt startskivan till); Bibliotek;
Det andra alternativet är att hålla på sig ett tag till, för jag tror inte att det kommer att dröja länge förrän PhaseOne löst problemet och kommer med en uppdatering.

https://www.sfoto.se/ft_start/tekniska_nyheter.asp