Nyheter | 19 Aug 2021 | Jenny Morelli

Drönarfotograf åtalas

En drönarfotograf i Umeå ställs inför rätta och riskerar upp till 1 års fängelse för brott mot lagen om skydd för geografisk information.

En fotograf från Umeå-trakten har åtalats för brott mot lagen om skydd för geografisk information efter att ha publicerat drönarfilmer på Youtube.  Målet ska tas upp vid Umeå tingsrätt den 23 september och det blir det första i sitt slag. Enligt stämningsansökan har fotografen ”spridit sammanställningar av geografisk information avseende svenskt territorium, som inhämtats från luftfartyg genom fotografering/filmning, utan att ha tillstånd till det.Det har skett vid 20 tillfällen mellan 2020 09 02 och 2021 05 19.” Fotografen riskerar böter eller fängelse upp till 1 år. 

Att filma och fotografera är inte olagligt men att sprida bilder och filmer är det.  Undantag då spridning är tillåten är till exempel när någon filmat offentliga tillställningar, på sin egen gård eller rakt ner mot marken. Lagen om skydd för geografisk information gäller inte bara  drönare utan även stillbilder och video tagna från helikopter och flygplan. 

Här nedan följer SFFs jurist Thomas Riesler bästa tips om du är osäker på om du behöver ansöka om spridningstillstånd innan du delar, laddar upp, sprider eller säljer bilder, video eller annat material som på något sätt avbildar Sveriges landområden från luften.
– Tillståndet måste finnas på plats innan du sprider ovan nämnt material.
– Av Lantmäteriets information om tillståndsplikt framgår när tillstånd krävs och hur du då ska göra för att få tillstånd till spridning. Observera att spridningstillståndet är kostnadsfritt. Läs mer 
– Det finns även undantag från spridningstillstånd. Dessa, med exemplifieringar, kan du kan läsa mer om via denna länk.

Läs mer om spridningstillstånd hos Lantmäteriet

Läs mer på Fotosidan