Förståelse efterlyses i relationen fotograf-objekt
Ärlighet och förståelse är det viktigaste i relationen mellan fotograferna och deras ”offer”. Det var statsminister Göran Persson, hovets Elisabeth Tarras-Wahlberg och höjhopparen Kajsa Bergqvist överens om under onsdagskvällens bildbarkväll på Galleri Kontrast på temat ”Vi och dom – dom och vi”, samarrangerad av PFK och SFF.
Göran Persson, som snabbt tog kommandot i debatten, hävdade inledningsvis att bilden är mäktigare än ordet eftersom bilden aldrig kan bli lika fel som texten – och visar något som har hänt. De medverkande fick se ett antal bilder på sig själva i utsatta situationer och kommentera dessa.
”Jag tycker det är helt ok att bli fotograferad” sa Göran Persson. ”Det ingår i mitt jobb. Men jag tyckte inte om bildtexten till bilden där jag köpte godis eftersom det vinklades som om jag snattade. Vilket var ett helt felaktigt påstående.”
Ojusta bilder
Andra exempel på ojusta bilder var prinsessan Madeleines decolletage, Göran Persson som talar i mobiltelefon på Nobelfesten eller en deppad Kajsa Bergqvist skadad efter ett sämre hopp.
Det var bara Kajsa Bergqvist som sa sig ha några ”gullegrisar” bland fotograferna.
”När fotograferna förklarar hur de har tänkt sig en bild är det lättare att vara professionell och tillmötesgående. Samarbetet blir lättare om fotograferingen sker utan stress och om jag kan få se bilderna i digitalkamerans display och vara med och bedöma vilka som ska publiceras. Att få bilder hemskickade ökar också fotografens status hos mig”.
Fotografernas gräns
Frågan om paparazzifotografering och intrång i offentliga personers familjeliv var en huvudfråga under kvällen. Debattledaren Staffan Dopping ställde frågan om det finns en gräns för när fotografen bör lägga ner kameran och inte ta en bild. Elisabeth Tarras-Wahlberg:
”Det är fotografens sak att avgöra. Det handlar ju om etiska regler. Men det finns en naturlig gräns vid hemmet och privata områden. Under kronprinsessans födelsedag i somras på Solliden satt utländska paparazzis i solstolar utanför och väntade dag och natt. De drog även med sig de svenska fotograferna i jakten efter skvallerbilderna”.
Dom i Europadomstolen
Något som i allra högsta grad rör förhållandet mellan fotografer och offentliga personer, och som nämndes i förbifarten på Galleri Kontrast, är den dom som den Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna avkunnade i somras. Målet rörde bilder som tagits av prinsessan Caroline av Monaco i privata sammanhang och som publicerats i ett par tyska tidskrifter.
I tyska domstolar friades tidskrifterna, men den europeiska domstolen kom fram till annat. Domstolen konstaterade att publiceringen stred mot de mänskliga rättigheterna om privatlivets helgd och familjeskyddet. Domen kan mycket väl få konsekvenser för svenska fotografer eftersom den är juridiskt bindande även i Sverige. Genom domen begränsas möjligheterna väsentligt att avbilda kända och okända personer i privata sammanhang, något som i förlängningen riskerar att skapa obalans i den svenska pressfriheten.
Personlig men inte privat
Göran Persson är gärna personlig på bild, men aldrig privat. Han skulle t ex aldrig ställa upp på bilder med sin familj.
”Det skulle senare kunna användas mot mig och dem som jag älskar mest”.
Däremot så var det i sin ordning att gå ut offentligt om sitt förhållande med Anitra Steen, vilket avslöjades genom bilder tagna av fotografer som hade omringat huset som de befann sig i.
Synd om frysande fotografer
”Det skulle ändå komma ut förr eller senare och det var så synd om dom stackars fotograferna som stod ute i kylan och frös” sa Göran Persson.
För Kajsa Bergqvist har frågan en ekonomisk dimension, eftersom hon är beroende av sponsorpengar för utövandet av sin idrott. Företagen och Kajsa lever i symbios.
”Det är viktigt både för dom och mig med en positiv bild utåt och där spelar bilderna en stor roll.”
Hot och möjlighet
Göran, Kajsa och Elisabeth hade med sig varsin bild som hade gjort dem upprörda eller glada. Statsministern tog med sig en bild på sig själv och Rysslands f d president Boris Jeltsin 1997 när den sistnämnde förklarade sitt beslut att skrota en del av kärnvapenarsenalen. Persson ser ut som om han har vunnit på Lotto.
”Kanske skulle jag ha döljt mina känslor litet mer idag…” kommenterade Persson.
Persson ansåg att mötet med en fotograf innebär såväl hot som möjlighet. Kan man tänka sig att bli ”team med fotografen? Ja, svarade Tarras-Wahlberg, men oftast är det tidspress.
Bild viktigare än text
”Bilden är viktigare än texten idag” fortsatte hon. ”Få orkar läsa så mycket och bilder distribueras snabbt via nätet. I detta läge ökar trycket på offentliga personer. Samarbetet med fotografer försvåras av att det finns några som smyger i trappuppgångar. För prins Carl-Philip är det oerhört jobbigt och visar brist på respekt att ständigt vara utsatt för denna människojakt”.
Paprarazzifotograferna lyste dock med sin frånvaro, så det blev mer av stillsamt samtal än debatt.
Debatten om vi och dom kommer att fortsätta, bl a i Sundsvall under Dokument 2004 i Sundsvall 2-5 december.
http://