Förverkliga drömmar temat för Jan Fleischmanns böcker
Jan Fleischmann, fotograf uppväxt i Göteborg som bor och arbetar i Mariestad, har gett ut två böcker på eget förlag. De handlar om att ge sig ut i världen, förverkliga drömmar och med kameran jaga efter spännande vilda djur och naturupplevelser. Den första, "Vilda möten på en tusendels sekund", är mer äventyrsinriktad; där finns inslag från damernas fotbolls-VM i USA 1999, forsränning på Zambezifloden, vandring i Mount Everestområdet mm. Den andra bygger mer på bilderna och har titeln ”Levande vildmark”.
Upprinnelsen till böckerna har varit att Jan har börjat skriva kapitel baserade på egna upplevelser. Jan berättar:
"Sedan gjorde jag med hjälp av duktiga vänner inom grafisk formgivning några provkapitel med bilder i PageMaker. Grunden till första boken lades på några kvällar men sedan återstod det mesta."
Finansieringen av bok 1 löste Jan genom att sälja in dem som present eller julklapp till lokala företag. Den andra boken har han erbjudit lokala företag att beställa som personaljulklapp eller firmavinster."
Det gick ganska bra men de stora drakarna Electrolux och Metsä Särla, tackade nej. Elux beställde dock ett 30-tal ex som vinstmaterial och även den lokala polisen beställde.
"Den roligaste beställningen var från högsta polisledningen. Sedan har jag även sålt den till fotbollsarrangören Gothia Cup då några av de länder som skildras är intressanta för deras sponsorer och deltagare."
Jan har sparat in på utgifterna genom att själv skanna de flesta av bilderna.
Glupska krokodiler
Varför egen utgivning? Jan svarar:
"Enda chansen är att ge ut böcker själv när inte förlagen kastade sig över dem som glupska krokodiler..."
Den största vinsten med egen utgivning är inte främst ekonomisk utan att han, utan intresse från förlagen, tvingades sätta igång själv.
"En förlagschef trodde att jag med min drivkraft själv kunde dra runt projektet. Jag har ingen deadline förutom några bokhandlare som sade att om de inte kom ut innan julhandeln var det ingen idé att ge ut en bok."
Största hindret med egen utgivning är distributionen - det är svårt att nå ut till många bokhandlare.
"Den första boken var enklare och smidigare att skicka iväg. Den andra går precis ner i postens färdigfrankerade mjuka kuvert. A-4 formatet inte helt lyckat."
Skulle ha väntat
En lärdom som Jan har dragit är att han skulle ha försökt vänta med utgivningen av båda för att "spetsa" äventyren och komma fram med bättre bilder på vissa skygga djurarter som han fick tillfälle att fotografera året därpå.
"Jag skulle inte lagt med svarta bottenplattor - det är tryckeriernas skräck. Vi tvingades byta papperssort när boken skulle tryckas för att den första inte klarade av att återge de svarta plattorna riktigt bra. Detta fick jag reda på via telefon; att de kört ut sidorna på ett annat papper som jag inte hade valt.
Den första boken var det dock inga liknande tekniska problem med.
Vilken del av produktionen var mest besvärlig?
"Att förstå hur det skulle se ut med alla sidorna inbundna, att det är så mycket plock med bakgrund, den grafiska formgivningen, att tryckerierna lämnar så olika uppgifter om hur de vill vill ha materialet. En ville ha lågupplösta länkade till de högupplösta och samtliga sidor utprintade. En annan ville ha högupplösta bilder (inga lågupplösta inlänkade) och sidorna behövde inte alls vara utprintade för att de skulle se hur det såg ut - listan kan göras ännu längre".
Första gången var det inte lika mycket arbete med att ställa bilderna till respektive tryckeris inställningar. Då fanns inte begreppet om bilden var sparad i Adobe RGB eller något annat läge.
"Fortfarande är det också så att det inte fungerar helt perfekt att lämna bilder gjorda på en PC till tryckerier som har sina Mac-datorer."
Teststrul
"...och alla ändringar vad gäller texten - inte så mycket stavfel men att det blir så mycket fel med själva omfånget att bokstäverna och meningarna ibland hamnar för långt ifrån varandra."
Det är vidare en djungel att krångla sig ut till bokhandlarna. Den första sålde Jan ett ex av till NK i Stockholm under bokrean. Då hade han tidigare, före julhelgen, gjort en "razzia" hos Göteborgs bokhandlare.
"Den första, "Vilda möten", lade jag ner mycket mer på att få ut till bokhandlarna genom telefonsamtal. Den andra får jag enstaka beställningar på så den minskar i lagom takt. Men bokhandlarna har svårt att förstå att det handlar om en ensam förläggare."
Jans tips till fotografer som vill ge ut sina egna böcker är att låta någon som arbetar med bokproduktion på ett tryckeri eller tidning ge sina synpunkter - "men följ inte alla råd slaviskt."
Vad gör Jan förutom böcker?
Jan är fotograf på deltid på Mariestads-Tidningen. Bevakar matcher och turneringar för Tidningen Svensk Damfotboll. Försöker även sälja frilansreportage, mest med rese- och naturmaterial.
"På senare år har jag haft mest publicerat i norska och danska magasin. Jag håller föredrag på Vildmarksmässan lördag 18:e och söndag 19:e mars. Visar då bilder från boken men även från senare resor. Diabilder eller på digital projektor om jag får tekniken att fungera."
När det gäller bokutgivningen kan Jan tycka ett en del cirklar är svåra att bryta.
"När jag hade skickat ett avancerat prov till ett förlag så gillade de bilderna men sedan råkade jag nämna att jag skickar in den till Världsnaturfondens pandabokstävling. Då fick jag tillbaka ett svar att det endast var intressant med utgivning om den blev pandabok. Då har de sina ex garanterade men annars vågade de inte satsa."
Även när det gäller biblioteken har Jan en del bistra erfarenheter.
"Den första boken fick jag cirka 120 beställningar på av landets bibliotek. Den andra fick jag sex st och ett bibliotek klagade på att omslaget blivit lite skavt när jag hade postat ett ex. Det som jag också finner märkligt är att de få som recenserat böckerna haft mest synpunkter på texten när jag fösökt göra en fotobok med stora bildupppslag. Detta gäller den senare boken "Levande vildmark". Efter den första fick jag överlag mer beröm för texten."
Själv tycker Jan att texten är bättre i den nya. Han har inga nya planer på att ge ut böcker. Men om det var möjligt skulle han gärna få ut dem på engelska.
"Men då måste jag finna en förläggare som tror på detta. Då skulle jag vilja byta ut några kapitel mot nya, med bättre bilder och nya upplevelser."
http://home.swipnet.se/jannephoto