Fotografiet tar över i Landskrona
Fotografisk Tidskrift ställde fem snabba frågor till Christian Caujolle och Jenny Nordquist, de nya konstnärliga ledarna för Landskrona Fotofestival 19-28 augusti. Foto: JH Engström.
Hur känner ni inför ert sommarjobb och vad kommer ni två att tillföra festivalen?
- Det känns spännande och det är en kuratoriell utmaning! Vi kommer att utnyttja många miljöer i staden som annars inte används för utställningar som slottet, teatern, parker och torg. Intressant att nå ut till en ny publik, och på så sätt skapa dialog och engagemang hos besökarna.
Har ni någon särskild inriktning på det ni visar i år?
- Vi tror inte på idén med ett alltför tydligt tema, men det finns samtidigt lågmälda frågeställningar som återkommer i flera konstnärers verk och som handlar om identitet och omgivning.
Skiljer ni er mycket från förra årets festival vad gäller innehåll?
-Nej, vi har flera grundläggande estetiska förhållningssätt gemensamt med förra årets ledare (JH Engström och Thomas H Johnsson). Däremot satsar vi mer på att öka närvaron av fotografi i det offentliga rummet, vi hoppas verkligen kunna visa att Landskrona är en fotografins stad.
Vad gör Landskrona Foto Festival speciell jämfört med andra festivaler?
-Att den är nystartad, ambitiös och vill så mycket. Dessutom är Landskronas storlek perfekt och festivalen kan bre ut sig på så stor yta.
Kommer någon särskild fotograf som ni är särskilt glada över att visa?
-Vi ser bland annat fram emot Omar Victor Diops utomhuspresentation och att Elina Brotherus och Dorothée Smith för första gången visas sida vid sida. Vi är också mycket glada över spridningen på varifrån alla fotografer kommer: Island, Kambodja, Senegal, Ryssland, China, Polen, med flera.