Nyheter | 10 Juli 2009

Fototema i senaste Teatertidningen

Teatertidningen har precis kommit ut med ett temanummer om den unika konsten att ta foto från scenen. Hur teaterfotografer fångar själen i föreställningarna, lite om tekniken, om marknadsföringen och dokumentationen. Om beställarna. Och hur fotografen ger sin konstnärliga *blick* av någon annans verk.

Fototema i senaste Teatertidningen © Mats Bäcker

Bengt Wanselius pratar om tajming i fotograferingsögonblicket likt en sportfotografs känsla för det avgörande ögonblicket, om att fånga skeendet precist och ha alla kamerainställningar i ryggraden. Bengt förbereder sig inte bara igenom att gå igenom ljussättning och scenerier, utan också hur han sitter med vid repetitioner, genomdrag och läser manus. "För att kunna ta bra bilder måste jag gå igenom föreställningen ungefär som en slalomåkare", berättar Bengt Wanselius.

Beata Bergström, snart 90 år, efter ett yrkesliv mest fyllt av teaterfoto gjorde något eget av bildvärlden: hon tog in reportagefotografin på scenen i en tid då omständiga storformatskameror var på modet. "Jag arrangerade aldrig någonting. I varje fall mycket sällan. Jag visste inte av något annat sätt att arbeta än att ta bilder rakt upp och ned", förklarar Beata Bergström.

I en tredje artikel berättas om Mats Bäckers förhållande till teaterfoto – om när föreställning och fotografin går hand-i-hand, mötet med det konstnärliga laget, om förarbetet och planeringen, att komma in tidigt i processen. Mats Bäcker: "Om jag tycker att en föreställning är skitkass kan jag inte göra skitkassa tråkiga bilder. Så när en uppsättning är stillastående kommer nästan alla bilder från de dramatiska ögonblicken. Visst är det en slags lögn, men kameran ljuger alltid. Mitt jobb är att få folk att gå och se opera och teater".

Teaterfotografi används mest i marknadsföringen, såsom programblad, affischer eller pressutskick. Förutom fotograferna som intervjuas, ges många kortintervjuer och intervjuer med beställarna. Ur en enkät frågar Teatertidningen beställare: Hur ser din relation till teaterfotografiet ut?

Karin Lind, frilansande scenograf och konstnär: "Fotografen/bilden kan bära en egen roll och också lyfta fram scenografins tyngdpunkter i det rumsliga gestaltandet och berättandet."

Enkäten frågar också beställare: Har du upplevt att bilden har lyft, eller kanske förstört din scenbild?

Linus Fellbom, ljusdesigner, scenograf och regissör: "Medan andra produktioner, som jag inte tänkt något särskilt om från början, kan jag plötsligt upptäcka ett enormt visuellt värde och en stor kvalitet när jag väl ser bilderna."

Dessutom följer Teatertidningen hur ett bildvalsarbete går till ett färdigt teaterprogram.

Du hittar tidningen hos många större bokhandlare och tidskriftsbutiker.

http://www.teatertidningen.se/tidningar.html