Från motiv till tryckt bild i digitalt bildflöde
Hur skall jag göra för att uppnå bästa möjliga resultat och i förväg veta hur trycket kommer att se ut? Bildseminariet 2004 handlar om digital bild för grafisk produktion - från motiv till tryckt bild i ett optimalt arbetsflöde.
Seminariet, som går av staplen på Stockholmsmässan 24 november, ger SFF-medlemmar 15 procent rabatt.
Målet med seminariet är att på ett pedagogiskt sätt beskriva hur man bör göra och vad som kan gå fel i kedjan mellan motiv och tryck.
På förmiddagen fokuserar man på kameran, bildfångandet och bildbearbetning mot bildskärm.
Eftermiddagens fokus är inställt på förberedelse för tryck samt förprovtryck på skärm och papper. Avslutningsvis blir det en utläggning om de juridiska aspekterna med ansvarsfrågor, och några fall från verkliga livet om hur tvister lösts.
Utställningar
Seminariet är indelat i fyra pass om 1 1/2 timme. I pauserna och innan och efter seminariet finns det tillfälle för deltagarna att besöka sponsorernas utställningar. Seminariet hålls mindre än två månader efter världens största fotomässa Photokina i Köln och det kommer att finnas en hel del nyheter att beskåda i montrarna.
Tryckerier dåligt informerade
"Det sensationella är att tryckprofilen har så enormt stor betydelse och att tryckerierna själva i allmänhet är dåligt informerade om detta."
Det säger Lars Kjellberg som håller i ett av seminarierna.
Han konstaterar att det verkar vara programmet som skapar profilen som är viktigast.
"Vi gjorde en undersökning där fem företag som säljer profilskaparprogram fick framställa profiler för vår tryckning. Vi hade redan en profil från tryckeriet. Vi jämförde dessutom med en PrintOpen-profil från ECI, en standardprofil för arkoffset som heter ISOcoated.icc."
Enorm skillnad
Han fortsätter:
"Vi konverterade massor av bilder och jämförde på skärmen. Sedan tryckte vi i skarpt läge en A4-bild konverterad med de sammanlagt sju profilerna."
Skillnaden, ja den visade sig vara enorm! Och då har ändå respektive företag utgått från sina egna mätark tryckta i samma press.
Lars Kjellberg säger att här kan den duktige fotografen med lite prepresskunskap göra underverk med sina bilder innan de går i tryck. Det här är en av de många saker som Lars och Stefan Ohlsson kommer att ta upp under sitt seminarium den 24 november.
Tvister mellan tryckeri och fotograf
"Dessutom" tipsar Lars Kjellberg, "kan det vara intressant för fotograferna att lyssna på vad Per Gunnerholm från Grafiska Kammaren har att säga om tvister mellan tryckkund och prepress/fotograf när det inte gick som det var tänkt."
Lars vill även passa på att slå ett slag för Anders Uschold som är en av världens främsta experter på att mäta prestanda för digitalkameror. Han anlitas bland annat av de japanska kameratillverkarna för att utvärdera deras kameror och jämföra dem med konkurrenternas.
Lars och Stefan väger under seminariet länkarna i kedjan mellan motiv och CMYK-material klart för tryckplåten. Det finns tre kritiska lägen.
Tre kritiska lägen
1) Kameravalet. Vilka begränsningar har de olika digitalkamerorna? Vad kan jag förvänta mig i form av bildteknisk kvalitet från olika kameror och kameratyper?
2) Övergång från kameradata till arkivfärdig RGB-bild. RAW eller jpeg? Skärm, skrivare och arbetsmiljö. Hur bör den perfekta RGB-bilden se ut? Vi demonstrerar den första bildskärmen som kan visa AdobeRGB.
3) Den viktigaste länken i kedjan: Övergången från RGB till CMYK. Vilken profil använder jag? Vilken renderingsmetod? Hur bearbetar jag CMYK-bilden? Hur simulerar jag trycket på bildskärmen? Hur simulerar jag trycket med en enkel skrivare?
Stefan och Lars kommer att förse alla seminariedeltagare med det tryckta resultatet från deras gemensamma utvärdering av profilleverantörer.
http://www.graphicnet.se/