Nyheter | 12 Dec 2019

Gunnar Smoliansky har lämnat oss

”Idag har vi nåtts av det sorgliga beskedet att en av vår tids största fotografer, Gunnar Smoliansky, har lämnat oss. Smoliansky har varit en stor inspiration som påverkat generationer av fotografer. Han lever vidare genom sina verk. Vila i frid!” – Paulina Holmgren, ordförande i SFF

Vi republicerar här en intervju om hans senast utgivna bok Diary, ett av alla exempel på var hans anda lever vidare. Intervjun publicerades ursprungligen i Fotografisk Tidskrift #1 2018.

Gunnar Smoliansky har lämnat oss Foto:Ulf Lundin

Foto: Ulf Lundin


Redaktionellt | 26 Febr 2018 | SFF

”Kvadraten är viktig för mig”

Gunnar Smolianskys fotobok Diary innehåller 172 bilder och en essä skriven av författaren och konstnären Johanna Ekström. Bilderna är svartvita, och där följer han sin tradition sedan han började fotografera på 1950-talet. Fotobokens bilder är alla kvadratiska och stämningsfulla, med motiv som övergivna, slitna huskroppar, människor och djur i rörelse och vila, träd med stympade grenar eller märkliga angivelser av riktning, pilar som visar vägen, men till vad? Det kan betraktaren fundera över.

Bilderna i boken är hämtade ur material som Gunnar färdigställde under 1980-talet. Många av dem har inte publicerats tidigare, men delar av materialet har varit del av utställningar på Moderna museet, Lido, Galleri Babar och Lunds konsthall.
– Urvalet bestod i att en speciell typ av bilder valts ut, storleksmässigt men framför allt formatmässigt. De hängde ihop i sitt format, utseende och innehåll och har spridning över tid – från långt tillbaka i tiden och framåt. Det började med en liten utställning i Stockholm som fick till följd att man på sina håll tyckte att ”det här kanske man borde göra en bok av”. Och på den vägen är det, säger Gunnar Smoliansky när Fotografisk Tidskrift kontaktar honom på telefon.
Telefonen är satt på högtalarfunktion, eftersom Gunnars son Peter Smoliansky deltar i intervjun.
– Urvalet är inte gjort av Gunnar själv, utan av fotograferna Gerry Johansson och Jäger Arén, som också är förläggare. Men de hade många bilder att välja bland, säger Peter Smoliansky.
Faktum är att ingen av de fotoböcker som Gunnar Smoliansky gett ut är initierade av Gunnar själv, förklarar sonen Peter.
– Det är alltid andra människor som föreslår att fotoböcker ska göras, och detsamma gäller utställningar. Men Gunnar har genom åren samarbetat tätt med personer han har förtroende för, som valt ut bilderna. Den här gången var det Gerry Johansson, säger Peter.
Förtroendet dem emellan är hundraprocentigt; Gunnar själv har bara räckt över bilder i negativformat och så har Gerry och Jäger fått arbeta på. Gunnar vet egentligen inte ens varför hans bok heter som den gör: Diary.
– Jag undrade faktiskt över titeln. Jag känner det inte som att jag sysslat med att göra en dagbok. Men titeln syftar kanske inte på den traditionella dagboken utan mer på att jag dagligen, genom hela mitt liv har fotograferat, säger Gunnar Smoliansky.
Kanske kan man säga att motiven väljer honom. På sin hemsida beskrivs hans val av motiv som att de består i vad som ”råkat komma i hans väg”, men att det geografiskt rör sig om ett ganska litet utrymme. Ofta Södermalm eller Saltsjö-Boo, platser där han själv bott och arbetat.
Det som får bilderna i boken att hänga samman, formatmässigt, är just att de alla är kvadratiska. De är fotograferade med Rolleiflex eller en Hasselbladare.
– Kamerorna ger negativ i kvadratiska format, sex gånger sex centimeter. Det gör att bilderna, oavsett om de är tagna på 1950-talet eller senare, ändå hänger ihop. Jag gillar kvadraten, den är viktig för mig och har format mitt fotografi väldigt mycket. Det kvadratiska kännetecknar materialet på många sätt, och kan vara det som lockar till att kalla det för dagbok. Det och det här att fotograferandet är en daglig verksamhet, säger Gunnar Smoliansky.
Någon tematik finns inte utöver formatet – om inte icke-tematiken kan betraktas som en tematik i sig. En tidigare utställning som blev fotobok 2009 heter One picture at a time.
– Om jag skulle förklara Gunnars fotografi i en mening så har det varit just att skapa en bild i taget. Vilken som blir nästa bild vet inte Gunnar själv innan han får syn på den, alltså ganska långt ifrån ett tematiskt skapande, säger Peter Smoliansky.

Peter Smoliansky berättar att han har suttit i sin pappas knä som barn och sett på medan bilderna blivit retuscherade med pensel och bläck. Intresset väcktes redan då, men med tiden har han engagerat sig allt mer för att hjälpa sin far att ta hand om det stora material som finns efter decennier av fotograferande.
– Det är en hel del bilder att ta hand om, säger Peter.
Bilderna förvaras i syrafria kartonger och en rimlig luftfuktighet, sorterade för ordningen skull, men ändå med tanken att de ska vara tillgängliga.
Att hans bilder också finns samlade i bokform är ett annat sätt att bevara dem för eftervärlden.
– Utan en bok hade det bara varit ett begränsat antal personer som kom ihåg de här bilderna från 1980-talet. Har du bilder på en utställning plockas de ner efter en månad och finns inte längre. Böckerna är det en fotograf har kvar att visa upp. På sätt och vis befäster det en fotografs karriär, säger Gunnar Smoliansky.

Namn: Gunnar Smoliansky
Ålder: 84 år
Bor: I Stockholm
Familj: Sonen Peter och dottern Kajsa.
Formgivare: Waters Löwenhielm

Gunnar Smoliansky blev 86 år gammal. Han var en av Sveriges mest betydelsefulla fotografer och hans långa karriär började med industri- och reportagefotografi på 50-talet innan han blev frilans i mitten av 60-talet.

Hans vackra svartvita bilder är ofta tagna i vardagliga miljöer och visar små, men betydelsefulla detaljer. De har bland annat ställts ut på Hasselblad center i Göteborg, Kulturhuset och Moderna Museet i Stockholm.