Nyheter | 26 Juni 2018 | Jenny Morelli

Hon ger vetenskap en visuell röst

Den engelska fotografen Mandy Baker kommer till Almedalen för att delta i ett seminarium om hur konstnärer, forskare och regeringar kan arbeta tillsammans för att utveckla lösningar på miljöproblem.

Hon ger vetenskap en visuell röst Foto: Mandy Baker

Description: Foto: Mandy Baker Caption: Ur serien "Penalty": 633 plastfotbollar (eller delar av) hittade i 23 olika länder i Europa på 104 olika stränder, plockade av 62 privatpersoner under 4 månader.

I åtta år har hon arbetat tillsammans med olika forskare för att samla skräp från all världens hav och stränder. I Hong Kong samlade hon på plastblommor från en mängd olika stränder och skapade verken i ”Hong Kong Soup 1826”, i ett annat projekt bad hon folk från hela världen skicka upphittade fotbollar till henne som hon fotograferade. I ett annat projekt samlade hon på trasiga ballonger. Alla projekten finns att se på hennes hemsida

– Jag försöker ge vetenskapen en visuell röst, jag kunde inte titta bort längre utan verkligen dokumentera allt som finns i våra hav och på våra stränder, säger hon.

Vid första anblick är hennes fotografier mycket vackra. Färger och mönster, bitmärken i plasten efter djur som har försökt äta föremålet: plastmuggar, fiskelinor, plastblommor, coca-cola-kapsyler. Hon fortsätter att dokumentera skräp på en mängd olika platser och hon redogör alltid i bilderna varifrån skräpet kommer i från. Hon har länge varit efterfrågad på fotofestivaler men hamnar allt oftare i politiska sammanhang som det i Almedalen.

– Jag vill få en känslomässig respons av åskådaren och skapa en spänning mellan den första estetiska upplevelsen och den underliggande politiska meningen, säger hon.

Mandy Baker är vald årets National Geographic stipendiat och hennes bok ”Beyond Drifting: Imperfectly Known Animals” valdes till en av årets tio bästa böcker 2017 av Smithsonian.

Ur “Soup series”: vita plastbitar hittade i vatten och på stränder insamlade under två tillfällen
i ett naturreservat på Englands östkust.

Namn: Mandy Baker
Bor: England
Hemsida: mandy-barker.com

Mandy Baker deltar i ett seminarium den 4 juli mellan 13-14 i Almedalen. Läs mer