Nyheter | 14 Nov 2008

Nätverket Brudarna på mässan: Objektifierat genus återtas

Den manliga blicken har styrt kvinnans framställning inom målerikonsten, varifrån fotografiet har sitt ursprung. Nu är det dags för kvinnan att återta kontrollen över det styrda och objektifierade genuset, menar Nätverket Brudarna som ställer ut "Self-Portraits" på Fotomässan i Älvsjö som öppnar idag. Fokus har, skriver Nätverket Brudarna,

Nätverket Brudarna på mässan: 
Objektifierat genus återtas © Michelle Marie Roy

hittills legat på en erotisk kvinnlig form där konstnärerna sammanfört det sensuella och det artistiska på ett sådant sätt att kvinnan exponerats som maktlös och sexuellt underkuvad.
Likaså har kvinnans kropp använts i stor omfattning för kommersiella och marknadsföringsmässiga syften. Kvinnliga fotokonstnärer har genom det medvetna valet att rikta kameran mot den egna kroppen kommit att skifta fokus från att vara objektet, till att agera som det aktiva subjektet. Kontrollen över det styrda och objektifierade genuset har återtagits av kvinnan.
Self-portraits är en samlingsutställning med medlemmar ur Nätverket Brudarna. Med sina självporträtt visar fotograferna sig själva som både objektet och subjektet för fotografiet, och hänvisar till den historia som ligger till grund för kvinnor inom konsten. Genom utställningen åskådliggörs den mångfald som nätverket uppvisar, såväl bland fotografer som inom konstvärlden. Utan att försköna eller glorifiera öppnar de upp och exponerar det allra mest intima. Det yttre. Och det inre.

50 fotografer medverkar

Av det femtital fotografer som medverkar i utställningen kan man se bland annat Michelle Marie Roys, Paulina Perssons och Jessica Lunds självporträtt.
Med bilden Skuggan och jag undersöker fotografen Jessica Lund den blick med vilken hon som konstnär ser på sig själv och andra kvinnor när hon fotograferar. Skuggan representerar den bakgrund varifrån kvinnliga konstnärer kommer, där kvinnors plats i konsthistorien länge enbart ansågs vara som motiv.
Konst- och modefotografen Paulina Perssons Cherubim är en del av Come Elohima, en serie fotografier av änglar som symboliserar fotografens inre motsättning mellan ångest och förtröstan inför livet. Änglarna i fotografierna är också ett sätt att bemöta det sekulariserade samhällets syn på religion som något farligt snarare än modeller för skydd, mod och trygghet.

Absurda feminina stereotyper

Michelle Marie Roy, konstfotograf och kurator, kommer att visa Rose ur The Baby Doll Mythos, där hon adresserar exploateringen och konsumtionen av den kvinnliga kroppen och den påföljande ifrågasättningen av den kvinnliga identiteten. Med sin serie av fotografier reflekterar Roy över absurditeten av feminina stereotyper och kritiserar den västerländska civilisationens trivialisering av kvinnligt intellekt.
Nätverket skapades av kvinnliga fotografer på DN som sökte stöd och gemenskap inom ett mansdominerande yrke. Idag består nätverket av närmare 400 kvinnliga fotografer, verksamma inom fotografins alla genrer.
Utställningen på mässan genomförs i samarbete med Centrum för Fotografi som Nätverket Brudarna idag anslöt sig till.

http://www.natverketbrudarna.se