Nyheter | 14 Dec 2020 | SFF

Nordens Fotoskolas examensutställning har temat Glitter

Examensutställningen visas på Galleri Kontrast under perioden 12 december – 10 januari.

Nordens Fotoskolas examensutställning har temat Glitter © David Johansson

© David Johansson

Årets tema för examensutställningen är “Glitter”. Det kan handla om en själslig eller fysisk reflektion. Vad som händer när ljuset bryts i ett prisma eller mot en vattenyta när solens första strålar får sjön att glimra. Det kan vara det sammantagna skimret av tusentals små delar, eller den enskilda strimman som symboliserar hopp och tro.

Glitter bär på många fler associationer. Det kan vara känslan av yta, i kombination med glamour. Det kan vara en drivkraft, den glittrande segersötman – som för alla skid- och snowboardåkare i Hemavan. Med sina elitdrömmar. Eller skatare i Barcelona. Roddare som hoppas få korsa Atlanten. Det kan vara känslan av kärlek – kärlek till sina djur i Norrbotten, till sin näste i Turkiet eller Tanzania. Kollegorna på jobbet, att gå framåt mot ett gemensamt mål.

Glitter kan också vara förhoppningen om ett liv på ett annat sätt, att hitta en trygghet i ett nytt land. Kanske få återförenas med vänner från förr. Eller vara en livsviktig farled för många människor.

Med sina examensarbeten har eleverna gjort nedslag i vår omvärld, både när och fjärran. Fått möjlighet att på egen hand reflektera, i det stora och i det lilla.
I samband med utställningens öppnande är det även release för utställningskatalogen som säljs på galleriet under hela utställningsperioden.

Galleri Kontrast följer FHM:s rekommendationer. Antal besökare samtidigt i lokalen kommer att anpassas efter dessa.