Ny upphovsrättslag förkastad
Den finska kulturministern har förkastat förslaget om den arbetsgivarregel i upphovsrätten - ett förslag som har bekymrat upphovsmannaorganisationer i hela Norden under hösten.
I slutet av november skickade den nystartade Nordisk upphovsmanna- och utöverallians, där SFF ingår, en gemensam skrivelse till den finska regeringen där man uttryckte sin djupa oro över förslaget som skulle innebära en kraftigt försämrad förhandlingsposition för anställda upphovsmän.
Förslaget gick i korthet ut på att arbetsgivare och arbetstagare skulle få varsin ”parallell rätt” till ett verk, och presenterades för första gången den 4 november 2009. Sedan gick förslaget ut på remissrunda.
Bland de över 300 utlåtanden som kultur- och idrottsministern Stefan Wallin sedan fick tillbaka var de flesta kritiska, framför allt från det konstnärliga fältet, men också från arbetsgivarhåll, skriver han i ett pressmeddelande.
- Den ena ansåg att förslaget inte gick tillräckligt långt och ville ytterligare förstärka arbetsgivarnas möjligheter att utnyttja verken. Den andra ansåg att förslaget gick alltför långt och att det undergrävde arbetstagarnas avtalsrättsliga position, säger Stefan Wallin i ett pressmeddelande.
Torsdagen den 17 december beslöt kulturministern att inte föreslå någon ändring av upphovsrättslagen.
- Är man inte säker på att ett lagförslag verkligen erbjuder de rätta lösningarna snarare än skapar nya tolkningsproblem skall man inte avge något lagförslag, konstaterar han och fortsätter:
- Den statliga kulturbudgeten har sedan 2007 vuxit med 37 procent. Kulturarbetarnas sociala rättigheter förstärkts och kulturens samhälleliga tyngd ökat. Därför skulle det vara ologiskt att nu föreslå en förändring av upphovsrättslagen som misstänks försvaga det skapande fältets position och rättigheter. Att hellre fria än fälla är en gyllene regel, synbarligen också i kulturpolitiken.