Nyheter | 13 Juni 2005

Ny upphovsrättslag från 1 juli: Så här påverkas fotograferna!

Privatpersoner har rätt att kopiera upphovsrättsligt skyddade verk, t ex fotografier, men i ett eller några få exemplar. Förutsättningen är att kopieringen sker i ett eller några få exemplar och från en laglig förlaga. Det är en av de nyheter som den nya upphovsrättslagen, som klubbades igenom 25 maj, innebär. Lagen röstades fram i Riksdagen med stor majoritet och börjar gälla från den 1 juli nu i sommar. Porträttfotograferna kommer att påverkas mest i positiv riktning - men lagen innehåller också negativa konsekvenser för fotograferna.

"Regeringens lagförslag har debatterats livligt" sammanfattar SFF:s jurist Catharina Ekdahl i en resumé.
"Den stora frågan har gällt privatpersoners rätt att ladda ner musikfiler från Internet, d v s att framställa exemplar av musikverk. Det som kommer att gälla är att
privatpersoner har rätt att kopiera upphovsrättsligt skyddade verk i ett
eller några få exemplar om kopieringen sker från en laglig förlaga.
För fotograferna innebär det att om det finns exemplar av fotografiska verk utlagda på nätet utan fotografens tillstånd, så är det heller inte tillåtet ens för privat bruk att kopiera dem.
"För att privatpersonen ska bli skadeståndsskyldig krävs dock att han eller hon visste att förlagan var olovlig eller kunde förväntas känna till det" informerar Catharina Ekdahl.

Stor betydelse för porträttfotografer

Det är för porträttfotograferna som ändringen i upphovsrättslagens 12 § kommer att få stor betydelser. Genom ändringen förhindras nämligen möjligheten för privatpersoner själva eller genom annan att framställa fler än nio exemplar av bröllopsfotografiet vid utskick av tackkort till släktingar och bekanta.
Catharina Ekdahl:
"Tidigare fanns det ingen sådan begränsning i antal, utan rätten att framställa exemplar kunde då omfatta exemplar till hela vän- och bekantskapskretsen."

Kan fotografera bildkonst

Andra nyheter i upphovsrättslagen på bildområdet är det som kallas "bild
i bild". Fotografer kan nu med stöd i lagen även fotografera annan bildkonst, så länge denna bildkonst finns i bakgrunden eller utgör en oväsentlig del i fotografens bild.
"Vidare" fortsätter Catharina Ekdahl, "får inte fotografiska verk användas utan tillstånd från upphovsmannen i vetenskapliga framställningar om den vetenskapliga framställningen är gjord i förvärvssyfte."
Ett par förändringar kommer dessvärre att inverka negativt på fotografer.
Det ena gäller ersättning för den omfattande privatkopiering som beskrivs
ovan.

Kasettersättning

En sådan ersättning finns idag och kallas "kassettersättning". Den tar sikte på exempelvis CD, kassett, video, DVD och annan lagringsmedia som används för att spela in eller ladda ner upphovsrättsligt skyddat ljud eller rörlig bild.
"Dessvärre finns inte heller i fortsättningen upphovsmännen till stillbilder bland de som har rätt till sådan ersättning."
Som professionell fotograf kan man ändå slippa betala den avgift som kassettersättningen innebär för konsumenten. Om fotografen registrerar sig hos organisationen Copyswede
som professionell användare kan denne köpa CD- och DVD-skivor utan att behöva betala denna avgift.
Den andra förändringen rör artisters, skådespelares, musikers och andra utövande
konstnärers ensamrätt att framställa exemplar av ett framförande. Det innebär att de fotografer som fotograferar ett framförande måste ha tillstånd från den utövande konstnären för att få ta bilden.

Skydd för tekniska åtgärder

Något som är helt nytt i upphovsrättslagen är skyddet för tekniska åtgärder. Skyddet gäller både rena tekniska skyddsåtgärder och s k elektronisk information om rättighetsförvaltning.
"Det sistnämnda avser all information som syftar till att identifiera upphovsmannen och verket eller att upplysa om villkoren för användning av verket. Vad som gäller är att det nu blir förbjudet att kringgå åtgärden eller att avlägsna eller ändra
elektronisk information utan tillstånd från upphovsmannen."
Det innebär, förtydligar Catharina Ekdahl, att om fotografen har försett sina bilder med information om hur bilderna får användas och angett namn och kontaktuppgifter får den informationen inte ändras eller tas bort av uppdragsgivaren, bildbyrån eller annan utan tillstånd från fotografen.
"Se till att verkligen nyttja det här skyddet genom att alltid förse dina bilder med åtminstone ditt namn och din e-post eller lämplig information om var du nås" uppmanar Catharina Ekdahl.
"Oavsett var och hur dina bilder sedan används kommer den informationen att följa med, vilket inte minst har betydelse för att olika typer av upphovsrättsersättningar ska nå just dig."

SFF stretar emot

Svenska Fotografers Förbund kommer självklart att fortsätta arbeta mot de förändringar i upphovsrättslagen som är negativa för fotografer. SFF kommer även att kämpa för att fotografens rättigheter består och förstärks på olika sätt.
Medlemmar i SFF kommer att få utförlig information om alla de ändringar i
upphovsrättslagen som kommer att gälla fotografer. Informationen kommer då också i tryckt form.

http://