Pelle Kronestedt: "SFF ska engagera, peppa och coacha"
- Engagera, peppa och coacha fotograferna. Visa på värdet av den unika bilden, på det egna bildspråket. Och försöka att hjälpa till att ta fram nya verktyg, från prissättning och argumentationshjälp till ren teknikkompetens. Så ska SFF agera för att att fotograferna ska klara sig över lågkonjunkturen. Det säger Pelle Kronestedt, som valdes till ny ordförande i SFF för en dryg vecka sedan, i den första intervjun sedan årsmötet. - Ekonomin går alltid i cykler, det gäller att hålla självförtroendet högt. Han fortsätter: - I bistra tider måste vi tänka nytt. Och det är bra. Vi måste utmana oss själva, lyfta fram vår speciella kompetens och satsa oss ur krisen. Det låter väldigt "första maj-tal", men det är sant.
• Hur känns det och varför vill Du vara ordförande?
- Det känns kanon! Det är en ära - jag brinner verkligen för Svenska Fotografers Förbund och medlemmarna.
• Vad vill du satsa mest på - nämn tre frågor som ligger Dig varmt om hjärtat?
- 1. Lobbyverksamhet för fotografi är viktigt. Inte minst i dessa nya medietider gäller det att knyta kontakter och kunna argumentera för sin sak, att förklara för omvärlden vad som
skiljer yrkesfotografen från "vem som helst med en kamera". Och det gäller såväl den så kallade marknaden som kultursektorn.
2. Upphovsrätten. Det är självklart att SFF måste fortsätta att värna om upphovsrätten i dessa digitaliserade dagar, och kanske framför allt utnyttja medieutvecklingen för att försöka hjälpa
fotografer att hitta nya sätt att arbeta - och att få betalt för sitt arbete.
3. Ökat samarbete och mer idékläckning medlemmar emellan, genom att skapa nya mötesplatser, både fysiska och elektroniska.
• Vad blir tuffast för fotograferna framöver?
- Finanskrisen har kommit precis i en tid då mediebranschen är i omvälvning. Så det som är tuffast är förstås att klara sin försörjning på ... ska vi kalla det för "det gamla vanliga sättet"? I det lilla perspektivet går det bra för många fotografer. Och ingen vet när konjunkturen vänder. Samtidigt förändras medierna på ett sätt där det inte finns någon återvändo. I bistra tider måste vi tänka nytt. Och det är bra. Vi måste utmana oss själva, lyfta fram vår speciella kompetens och satsa oss ur krisen. Det låter väldigt "första maj-tal", men det är sant.
• Hur ska SFF ta hand om det allt större intresset för och kravet på stillbildsfotografer att arbeta med rörliga bilder, inte minst för webben?
- Som stillbildsfotograf är du redan väl rustad att berätta med rörliga bilder, men förutom själva teknik bör du också kunna filmdramaturgi i ett multimedialt sammanhang. Vad SFF kan
göra är att förenkla för medlemmarna att bredda sin kompetens - och samtidigt lyfta fram den unika kompetens som just yrkesfotografer har. När det gäller rörliga bilder på webben behövs fler kurser, och det är inte ens säkert att "rätt" sorts kurser finns idag. Vilket är ganska tydligt när man ser en del hemsnickrad webb-tv.
• Kommer SFF att verka för samarbete med, eller t o m samgående med organisationer som arbetar för fotografer som arbetar med rörlig bild, t ex OFF, oberoende filmares förening?
- OFF känns som en naturlig samarbetspartner för SFF. Sammanslagning är kanske att gå händelserna i förväg. Olika närliggande organisationer kan hjälpa varandra på olika sätt, från det storslagna som gemensamma upprop för upphovsrätten till det lilla, som medlemsrabatter. Jag kan också tänka mig samarbeten med läroinstanser inom rörlig bild.
• Vad kan SFF göra för att fotograferna ska klara sig över lågkonjunkturen?
- Engagera, peppa och coacha fotograferna. Visa på värdet av den unika bilden, på det egna bildspråket. Och försöka att hjälpa till att ta fram nya verktyg, från prissättning och argumentationshjälp till ren teknikkompetens. Ekonomin går alltid i cykler, det gäller att hålla självförtroendet högt.
SFF:s nya wiki ger medlemmarna ett redskap att diskutera olika taktiker för olika delbranscher.
http://sfotosurvey.wik.is