Nyheter | 16 Mars 2009

Plattform Fotografi kartlägger svensk fotografi i unikt projekt

Nu inleds ett unikt projekt som ska kartlägga det samtida fotografiska fältet i Sverige. En liknande granskning av en kulturellt och samhälleligt ledande uttrycks- och kommunikationsform har aldrig tidigare genomförts i Sverige. Det är en kraftsamling för en nationell genomlysning av ett dominerande medium som är enastående i sin komplexitet och bredd, skriver Plattform Fotografi i ett pressmeddelande.

Plattform Fotografi ska pågå under och ett halvt år och är ett samarbete mellan CFF – Centrum för fotografi, Bildmuseet vid Umeå universitet samt JMK – Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet.
ProjektetPlattform fotografi syftar till att göra en genomlysning av det svenska fotografiska fältet för att på detta sätt ge en så bred och mångsidig bild som möjligt av vad fotografi i Sverige är idag. Projektets utformning kännetecknas av ett process- och nätverksinriktat utforskande av samtida fotografiska praktiker. Undersökningen applicerar en kombination av skilda strategier och metoder för att försöka skapa en förståelse för en av vår tids mest inflytelserika kommunikationsteknologi. Dessutom har projektet även som mål att försöka formulera det fotografiska mediets utvecklingsmöjligheter och att driva denna kunskapsutveckling framåt.
Fotografiska bilder är vår tids ledande visuella kommunikationsform. De är centrala instrument för en omvärldskunskap och självförståelse. De är unika på det sätt de griper in i alla delar av samhället, både privat och offentligt. Likaså är de unika i sin räckvidd, de spänner över ett enormt fält från populärkultur till konst, journalistik och vetenskap och allt däremellan. Överallt formar och gestaltar de fotografiska praktikerna vår mångskiktade samtid och ger oss även en glimt in i framtiden med alla nya möjligheter denna inrymmer.
Under projektets gång kommer ett flertal seminarier, föreläsningar och samtal att hållas med inbjudna gäster från fotografifältet. Open-space hearings för en kollektiv inventering för aktuella praktiker, online-diskussioner med preciserade ämnen och frågeställningar, symposium samt en mängd ytterligare programaktiviteter.

Projektets samtliga program kommer löpande att dokumenteras på www.plattformfotografi.se. Hemsidan lanseras under april månad.
Startpunkten blir en introduktion till andra europeiska länders fotografiska fält. Under mars och april kommer tre seminariekvällar att hållas med presentationer av sex olika europeiska nationers fotografiska landskap. Ingår gör Finland, Norge, Spanien, Tjeckien, Österrike och Schweiz.

PROGRAM
Måndag den 23 mars arrangeras det första seminariet med föreläsare:

Jonas Ekeberg, Chef Preus Museum, Oslo, Norge.
Jonas Ekeberg har mångårig erfarenhet som curator bl a för ”Momentum”- utställningarna i Moss och Oslo Kunsthall. Väl anlitad föreläsare och medförfattare till aktuella boken 80 million pictures – Norwegian vernacular photography 1855-2005.

Anna-Kaisa Rastenberger, Konsthistoriker och kritiker
Anna-Kaisa Rastenberger är forskare och föreläsare vid Helsingfors Universitet och på UIAH – University of Art and Design, Finland.

Datum: måndag den 23 mars
Tid: 18.00 – 21.00
Plats: CFF - Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44, 116 28 Stockholm
Samtalen hålls på engelska!

För mer information om projektet kontakta projektledare: Liv Stoltz, liv.stoltz@centrumforfotografi.se eller projektkoordinator: Mia Zeeck, mia.zeeck@centrumforfotografi.com

PROJEKTETS STYRGRUPP
Jan-Erik Lundström, Chef för Bildmuseet vid Umeå universitet,
jan-erik.lundstrom@bildmuseet.umu.se

Liv Stoltz, Intendent CFF – Centrum för fotografi,
liv.stoltz@centrumforfotografi.se

Karin Becker, Professor i media - och kommunikationsvetenskap vid Institutionen JMK – Journalistik, Medier & Kommunikation
becker@jmk.su.se

Cecilia Grönberg, Fotograf och doktorand fotografisk gestaltning HFF – Högskolan för fotografi i Göteborg
cecilia.gronberg@hff.gu.se

Maria Latnz, Fotograf och adjunkt vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm
maria.lantz@kkh.se

Sverker Sörlin, Idéhistoriker, Dagens Nyheter
sverkers@sister.nu

Ola Gustavsson, Direktor Elastic Gallery, Malmö
ola@elasticgallery.com

Pelle Kronestedt, Fotograf, fd adjunkt och programansvarig vid Bildjournalistikprogrammet, Mittuniversitetet i Sundsvall
pelle.kronerstedt@bredband.net

Plattform Fotografi stöds finansiellt av Stiftelsen Framtidens Kultur.

http://www.plattformfotografi.se/