Nyheter | 2 Okt 2018 | Jenny Morelli

Prisade dokumentärfotografer föreläser på Arbetets museum

Arbetets museums dokumentärfotopris 2018 delas i år ut till tre fotografer. Prisutdelning i Norrköping sker den 20 oktober.

Prisade dokumentärfotografer föreläser på Arbetets museum Foto: Nora Lorek

Dandan, Wessam och Ibrahim från Daraa i Syrien träffades i Calais hösten 2015 och flyttade ihop strax därefter. Då bodde omkring 3500 flyktingar i flyktinglägret och nya människor anlände varje dag. Under de första månaderna försökte killarna ta sig ombord på tåg och lastbilar, men till slut lyckades de spara ihop pengar för att betala smugglare. Även med smugglare misslyckades de ett dussintals gånger. Sedan juli 2016 är alla tre hos sina släktingar i Storbritannien. Djungeln var ett flyktingläger i närheten av Calais, Frankrike. Enligt organisationen help refugees bodde 9106 män, kvinnor och ensamkommande barn i tält eller och skjul. Alla med samma mål: att lyckas ta sig till Storbritannien. I oktober 2016 började rivningen av Djungeln och efter tre månader var allt utom sanden borta.

Nora Lorek får pris för sina engagerande och visuellt starka projekt om människor på flykt. Anders Kristensson prisas för sina skildringar av arbetets villkor och de spår de sätter i klimat och miljö både i Sverige och utomlands. Tina Enghoff får pris för sina projekt där hon avslöjar vår välfärds bakgårdar. Utdelningen av priset sker den lördagen den 20 oktober på Arbetets museum i Norrköping. De tre fotograferna deltar och kommer att både visa och prata om sina bilder. Bilden ovan har titeln Familjen Mattson, B&W Stormarknad, Göteborg, 1992 och är tagen av Anders Kristensson. Den ingår i hans serie Spår av en befolkning, bilder tagna mellan 1989 och 2003 då Anders Kristensson reste runt i Sverige och fotograferade vanliga människor i olika miljöer – med familjen, på arbetet eller med vänner. Läs mer