Nyheter | 12 Nov 2018 | Jenny Morelli

Rapport från Paris Photo

Den årliga fotomässan Paris Photo har pågått 7-11 november och Paris gallerier, konsthallar och museer fylldes av fotografi, fotografer och fotografins publik. Foto: Hendrik Zeitler.

Rapport från Paris Photo Foto: Hendrik Zeitler

För att klara av att sammanfatta allt som händer i Paris under dessa fem dagar skulle man behöva skriva en roman. En tjock och mångröstad roman. Jag kan konstatera att alla som på något sätt är intresserade av fotografi har anledning att bege sig till Paris under november månad.

I flådiga Grand Palais kryssar vi mellan båsen som har fyllts av 168 gallerier och 31 bokförläggare. Boksläpp, samtal om fotografi, utdelningar av priser, kändisspotting. Och sist men inte minst mingel och möten. Köerna är långa och det är fascinerande och glädjesamt att se hur stort intresset för fotografi är i Frankrike.

Jag har varit här flera gånger och i år syns tydliga tecken på att även kvinnliga fotografer börjar ta plats på den franska fotoscenen. Under vinjetten “Elles x Paris Photo” lyfts särskilt kvinnliga konstnärskap fram. Och under en manifestation inne på Grand Palais på torsdagen under hashtaggen #lapartdesfemmes håller ett stort antal kvinnliga fotografer och gallerister ett gemensamt upprop på scenen och protesterar mot att de inte tas på samma allvar som män. Se mer

Ralph Gibsons bild på väggen.

Och nytt för i år: några av de allra mest sexuellt explicita bilderna som brukar synas ute på mässgolvet har plötsligt fått ett eget rum med namnet “Curiosa”. Som vanligt är mycket väldigt dåligt och en del väldigt bra. Kvalitet och kitsch i en salig röra.

Richard Mosse.

För ett antal år sedan var Marina Abramović i ropet och visades på ett flertal gallerier. I år verkar Vivianne Sassen vara het på marknaden och syns på ett flertal ställen. Bland svenskarna märks bland andra Martin Bogren som ställer ut på Gallerie Vu och Gerry Johansson på Only Photography.

Martin Bogren på Gallerie Vu.

Polycopies heter de små förlagens och fotobokälskarnas mässa och den huserar på en båt nära Solferino. Där i vimlet syns bland andra förläggaren Gösta Fleming med sitt förlag Journal.

Polycopies

Och om publiken (och priserna!) på Grand Palais är uptown så är Polycopies downtown, här råder en avspänd och familjär stämning. Bland andra Helga Härenstam, Helena Savio och Hendrik Zeitler har boksigneringar. Likaså Ingvar Kenne och Simon Johansson som släpper böcker på Journal. Läs mer

Boksignering på Polycopies. Till höger Hannah Modigh.

Offprint i Beux-Arts

Offprint är också en fotoboksmässa men här finns även en större bredd som inbegriper även illustration, design och konst. Offprint ligger även den på södra stranden och huserar i lokalerna för konsthögskolan Beaux-Arts. Läs mer

Svenska Institutet. Från vänster Maria Ridelberg-Lemoine (biträdande enhetschef SI) Greger Ulf Nilson (formgivare Published) Niclas Östlind (författare och redaktör Published), Ewa Kumlin (chef SI) och Elsa Modin (bibliotekarie Hasselblad stiftelsen)

Under fredagskvällen var det boksläpp på Svenska institutet för boken “Published” den första internationella boken om svenska fotoböcker. Redaktör Niclas Östlind som har gjort intervjuer med konstnärer, formgivare och förläggare höll ett anförande. Under kvällen presenterades även arbeten av studenter från Kungliga konsthögskolan och Fotoförfattarnas ordförande Annika Thörn Legzdins presenterade tidigare vinnande böcker i Svenska Fotobokspriset.

Fotografisk Tidskrift lät fotografen Lotta Törnroth hålla i F:s instagramkonto under Paris Photo. Här kan du se hennes bilder.  Och i nästa nummer av F som har release 11 december intervjuar vi Leica Oskar Barnack Award -vinnaren Max Pinckers och reder ut begreppet Post Photography.Köerna ringlar sig i Paris.