Re:Publics Fotofestival
Lördag 9/10 föreläser och samtalar några av Sverige och världens mest spännande fotografer på Kägelbanan, Stockholm.
Arrangörerna lovar unika fotohistorier och högintressanta perspektiv på bild och berättande.
Medverkande fotografer:
Hannah Modigh (Vinnare av Fotobokspriset 2010)
Hannah Modigh har dokumenterat livet i S:t Charles, Virginia, där drogen Oxycontin, kallad Hillbilly heroin, är störst i hela USA. Fattigdom och kolbrytning har format S:t Charles, där tidiga avhopp från skolan för att få barn som tonåring är mer regel än undantag. Hannah Modigh tillbringade två månader i staden under 2006 och har gjort en bok om upplevelsen som just blev utsedd till "Årets Fotobok 2010".
Erika Larsen
Erika Larsen när en fascination vid jaktens kultur och balansen mellan liv och död i naturen. I första numret av Re:Publics Fototidning publicerades hennes uppmärksammade serie ”Youngblood”, en nästan övernaturligt vacker svit bilder föreställande barn och ungdomar poserande med sina jaktbyten. Erika har vunnit flera priser och ställt ut och publicerats internationellt. Hon arbetar för tillfället med ett projekt om de Skandinaviska samerna.
Henrik Kastenkov/Bombay Flying Club
»Webbbaserad journalsitik som den skulle kunna vara«. Det är Bombay Flying Clubs egen blygsamma definition av sin verksamhet. De är sedan ett antal år ledande producenter av visuella upplevelser på nätet med kunder som Time Magazine, CNN och franska Kanal 5. De skapar bildmässig upplevelse med film och fotografi som gärna kryddas med interaktivitet. Ett smakprov på morgondagens fotogrfiska upplevelser.
Claudine Boeglin
Caludine Boeglin bryter ny mark för ögat. Som en av grundarna till Magnum In Motion (2004), utvecklare av Le Mondes webbsatsning och redaktör för tidningen Colours under 90-talet har hon lagt sig vinn om att ständigt utveckla visuellt berättande plattformar som tar historien vidare in i framtiden. Under 2002 startade hon på plats i Afghanistan den tvåspråkiga tidningen Parvaz för barn. Idag är hennes plattform Dandy Vagabonds där hon formulerar idéer och möjligheter för framtidens visuella berättande. Eller som Claudine Boeglin själv säger »När jag säger berättande, så tänker jag inte längre på text.«
Martin Bogren
Martin Bogren återvände till sin hemby i Skåne för att återförenas med det han lämnade, eller ta farväl. Det blev början till bildserien Lowlands som kommer som bok till våren, men som Martin Bogren redan nu visar på Re:publics Fotofestival. Lowlands är uppföljaren till Martin Bogrens internationellt uppmärksammade bok Ocean, om en grupp indiska mäns första möte med havet som kom för två år sedan.
Trinidad Carrillo
Trinidad Carrillos bildvärld rör sig mellan verklighet och fiktion utan några tydliga, eller nödvändiga, gränsdragningar. Det är ofta porträtt av människor i situationer, som frysta, med en stark närvaro och känslomässig laddning. Trinidad växte upp i Peru och bor idag i Göteborg med Lima som emotionell bas. Hon gick ut Högskolan för fotografi 2006 och arbetar idag med en ny bok samt flera projekt och samarbeten.
Henrik Saxgren
Danske Henrik Saxgren söker sig hela tiden vidare. På 70-talet utbildade han sig till reklamfotograf, men började nästan omedelbart arbeta dokumentärt. Från att ha jobbat uteslutande i svartvitt bytte Saxgren i början av 00-talet till färg och gjorde bland annat boken och utställningen War & Love, ett projekt där 80 invandrande personer och familjer i de nordiska länderna porträtteras i sina nya hem. På senare år har han gett sig i kast med det stillsamma fotograferandet med storformatskamera vilket resulterat i den aktuella utställningen och boken »Unintended Sculptures«.
Ayperi Ecer Karabuda
Ayperi Ecer Karabuda är bildchef på Reuters, baserad både i London och Paris, samt ordförande för World Press Photo. Ayperi kommer till Re:Publics Fotofestival i samarbete med Scanpix och kommer att bland annat att presentera de nominerade till Scanpix Stora Fotopris.
Tim Hetherington
När Vanity Fair-fotografen Tim Hetherington, på plats i Afghanistan, vände kameran bort från de givna krigsmotiven – brända fordon, sårade och döda – fann han istället bilderna om krigets absurditet. Soldater som sover som små barn, skrattar åt lemlästade fiender, slåss, dödar, leker och glömmer – men inte känner. Bland de amerikanska soldaterna på en bergstopp i Korengal Valley i Afghanistan är det sällan någon som funderar över om kriget och lidandet är meningsfullt. Här sprider cynismen ut sig och här formas våldsamma ritualer och nya regler för lojalitet inom den 20 man stora plutonen som fotografen följer i 15 månader. Tim Hetherington vann redan 2008 World Press Photo med några av dessa bilder. Nu har han slutfört projektet och samlat materialet i sin nya bok Infidel som släpps i oktober. Sundance-vinnare till BioRio. Med sig i bagaget har Tim Hetherington också dokumentärfilmen Restrepo som vann Stora jurypriset vid Sundance Filmfestival tidigare i år.
Genom en tjuvstart på Re:publics Fotofestival finns det en möjlighet att se filmen den 20.00 fredag 8 oktober på BioRio, Hornstull.
Foto: Tim Hetherington