Nyheter | 20 Dec 2010 | SFF

Släpp skatteskräcken

Skatteverket är inte längre frilansarens fiende. Här är några av de saker som är viktiga att tänka på när det gäller din skatt. Text Bert Ola Gustavsson & Dick Schyberg.

 För många år sedan var jag på en deklarationskurs för frilansare. Han som höll kursen inledde med att säga: ”De flesta som kommer till våra kurser är besatta av att jaga avdrag för att till varje pris minska sin skatt. Jag tycker att man ska koncentrera sig på att höja sina inkomster i stället och därmed betala mer i skatt.”(fritt ur minnet)

Det var att svära i kyrkan, men vi piggnade omedelbart till där i bänkarna, vilket naturligtvis var avsikten. Och sensmoralen var klar, att enbart leta avdrag i stället för inkomster är faktiskt inte särskilt smart. Och har man några som helst planer på att bli pensionär, kan det vara klokt att också haft en del inkomster som lagt en grund för pensionen. Men självklart ska man göra de avdrag man har rätt att göra.

När jag för mer än trettio år sedan började som frilansjournalist var jag under många år A-skattare. Det var vanligt på den tiden. Idag skulle jag vilja påstå att det är mycket ovanligt. En gång i tiden skulle det också noga prövas, innan man kunde få en F-skatt sedel. Idag är det bara att fylla i ett papper, så kommer den med posten.
För uppdragsgivaren är fördelarna uppenbara – man behöver inte längre sköta inbetalning av sociala avgifter och skatter och lämna inkomstuppgifter. Man bara betalar frilansarens faktura och sen är det upp till denna att sköta det administrativa. I dag är det oftast en självklar förutsättning för att du ska få uppdraget, att du har en F-skattsedel. Ytterligare en rätt stor grupp har dessutom inkomster via någon form av anställning, till exempel som lärare, och har därmed också inkomster av tjänst. Då har man en så kallad FA-skattsedel.

I praktiken är det inga problem att skilja på de olika inkomstslagen. Men det är viktigt att när du fakturerar ett frilansuppdrag att du tydligt anger att du har F-skattebevis.
Det finns en djupt rotat skräck för skattmasen här i landet. Den är faktiskt inte särskilt motiverad längre. Visst dyker det upp artiklar om enskilda som råkat i kläm i systemet. Men Skatteverket har sedan flera år genomfört förändringar och blivit serviceinriktade på ett helt annat sätt än tidigare. Ring och fråga om det är nåt du undrar över. Och du behöver inte uppträda under fingerat namn, det blir ingen extra kontroll av just dig, bara för att du hört av dig.  
-Snart behöver man ingen revisor längre, det är bara att ringa Skatteverket, sa en frilansare vi talade med. Journalisten och författaren Bert Ola Gustavsson har mer än 30 års erfarenhet som frilans. Han har aldrig haft någon blankettskräck och är van att sköta bokföring både åt sig själv och sin frilansgrupp. Vi bad honom sammanställa några grundläggande fakta som är viktiga att tänka på när det gäller din skatt.

Dick Schyberg, Redaktör Tecknaren
www.svenskatecknare.se

Plötsligt händer det ...
Sällan på skraplotten, men ibland går verkligen boken, den animerade filmen eller vad det kan vara hem och nu börjar pengarna ramla in. Då finns metoder att skatteplanera. Låter det som ett fult ord? Nja, under den tid du jobbade utan att tjäna ett öre så var det ju ingen som anklagade dig för att ”inkomstplanera”. Plötsligt har du 200 000:- över. Läs på i reglerna och se efter hur stor del du kan sätta in på upphovsmannakonto i en större bank. Pengarna kan stå kvar under en femårsperiod och du får ta ut mindre portioner när du vill. Skatten på pengarna kommer först det år du tar ut dem.

Nära till jobbet ...
Många frilansare har bara ett par steg från sovrummet till jobbet. Om du alltid jobbar hemma i ett arbetsrum som är särskilt inrett har du möjlighet att dra av den del av boendekostnaderna som är rimlig. Har du ett arbetsrum som är 20 procent av lägenheten kan du pröva med att dra av motsvarande årskostnad för hyra och el. Har du lokal på annat håll, men ändå jobbar hemma minst 800 timmar om året får du dra av 4 000:- i lägenhet och bostadsrätt. I villa 2 000:- . För aktiebolag gäller särskilda regler.

Stol, bord & dator ...
Nu behöver du inte längre bekymra dig om att fördela avdragen för inventarier under flera år. Idag får du dra av allt du köper till firman direkt om det kostar under 21 200:- (ett halvt basbelopp 2010). Programvaror kan alltid dras av direkt även om de kostar ännu mer.


Bjud gärna kunderna ...
Men högst för nittio spänn plus moms per person. Ni får äta och dricka hur mycket ni vill för det beloppet, vin och sprit inkluderat. ”Firmafesten” består alltså oftast av en dagens rätt. Skulle du få för dig att släpa iväg någon kund eller konsult på golf, teater eller nycirkus får det kosta 180:- plus moms.

På fyra hjul, räls eller vingar ...
Har du en äldre bil lönar det sig bäst att ha den privat och dra av 18:50 milen för resor i tjänsten. Om du köper ny bil på firman gäller andra regler. Glöm inte att alltid föra körjournal, du får en gratis på macken. Trängselavgifter i Stockholm är avdragsgilla i tjänsten. Är du borta över natten på tjänsteresa utanför den vanliga verksamhetsorten (Storstadsregionerna, exempelvis Storstockholm, betraktas oftast som en gemensam verksamhetsort) kan du få ta ut 210 kronor i traktamente skattefritt. Halvdag ger halva beloppet. Observera att du måste uppfylla följande tidsregler: Avresedagen räknas som heldag om du börjar resan före klockan 12.00, hemresedagen som heldag om du är hemma först efter 19.00. Halvt traktamente gäller om avresan börjar klockan 12.00 eller senare och om hemresan avslutas 19.00 eller tidigare. Tidsreglerna gäller även när du åker utomlands. Men där är beloppen annorlunda: i Angola hela 1 201:- per dag, medan Österrike bara ger 535:-. Dessutom får du dra av hotell, taxi mm. Nu pratar vi tjänsteresa, skulle Skatteverket kunna misstänka att det handlar om enbart rekreation så är det bäst att föra dagbok över t ex den research du gjort eller de personer och platser du besökt.

Och så var det bokföringen ...
Oavsett företagsform så är du bokföringsskyldig. Du ska löpande bokföra alla verifikationer (kvitton) under året och i enskild firma avsluta med enkelt årsbokslut (om du omsätter under tre miljoner kronor). Årsbokslutet är underlaget för din deklaration. Nä, det är inte kul. Men ändå ... Om du är allergisk mot papper, siffror, deklaration och annat – skaffa dig en bra revisor. Lämna in dina kvitton med jämna mellanrum. Dra dig inte för att ställa dumma frågor. Snacka runt – priset på revision varierar. Tyvärr också kvaliteten. Om du inte får utslag av papper och pärmar: fundera en stund på om du åtminstone inte löpande skulle kunna knacka in dina kvitton själv i ett enklare bokföringsprogram. En kvällskurs är snart intjänad om du är helt rudis på bokföring. På köpet får du mycket bättre överblick över ekonomin. Tycker du årsbokslut och deklaration blir för jobbigt kan du låta en revisor sköta dessa delar. När ska man bokföra? ”Så snart det kan ske.” Och allt som inträffade i april ska bokföras senast i maj. Alla papper ska sparas i minst tio år. Om du tappat bort dem så duger det inte att skylla på hunden ätit upp dem. Pudlar duger överlag inte i skattesammanhang. Har du dummat dig i deklarationen får du skattetillägg med dumhetens kostnad + 40 procent.

Det tar sällan emot ... 
att skriva fakturor! Mycket få kreativa människor verkar ha behov av att leja bort just den tjänsten trots att den handlar om papper och siffror. Följande uppgifter ska finnas i alla fakturor: • Fakturadatum. • Ett unikt löpnummer för varje faktura. • Säljarens momsregistreringsnummer. • Säljarens och köparens namn och adress. • Tjänstens omfattning och art. • Datum då omsättningen av varorna eller tjänsterna slutförts. • Beskattningsunderlaget för varje skattesats exklusive moms • Tillämpad skattesats. • Den moms som ska betalas. Du ska också ange att du har F-skatt. ”Företaget innehar F-skattebevis”. Om någon skickar faktura till dig – se till att fakturan innehåller just den passusen innan du betalar. I annat fall kan du förvandlas till arbetsgivare och det kostar extra.

Se upp för trampminor ...
Värst av allt är momsen. Denna futilitet har drivit många glada småföretagare i elände, ja rent av i personlig konkurs. Om du inte angett annat så betalar du moms på årsbasis. Vid plötsliga feta inkomster brukar ofta de privata spenderbyxorna komma på samt momsen hamna på undantag och glömmas bort. Vid årets slut fattas 67 892 kronor. Då blir det jobbigt för dig som inte har reserver. Hantera momsen som det den är: statens pengar, inte dina egna. Lägg undan och/eller stäm av så du ligger någorlunda rätt under året. Välj helst att redovisa momsen separat varje kvartal så vet du att du hela tiden ligger rätt. Då slipper du också betala för litet eller för mycket i momsdelen av F-skatteinbetalningen varje månad.

Rätt momssats ...
På t ex reklam och fotojobb är momsen alltid 25 procent. I kultursammanhang nästan alltid 6 procent. Är du tveksam – ring Skatteverket och fråga. Det är statens pengar det handlar om. Att debitera för låg moms kan straffa sig.

Ibland så går det upp ...
Och ibland så går det ned. Reagera direkt om inkomsterna börjar dala och lämna in en Preliminär självdeklaration så du får rätt debitering av F-skatt. Dryga F-skatteinbetalningar kan bli jobbigt om inkomsterna tryter flera månader i sträck. Visserligen får du tillbaka pengar så småningom, men väntan kan bli lång. Reagera också i tid om du har låg F-skatt och inkomsterna plötsligt börjar klättra rejält. Betala in mer pengar till ditt skattekonto och gör en ny självdeklaration. Blanketten hittar du på Skatteverkets hemsida.

Osäkra periodiseringar ... Vid årets slut upptäcker du att du betalt in 254 000 för mycket i skatt och får nu denna summa tillbaka direkt på kontot. Nä, jag skojar bara. Här är vad som gäller i verkligheten: du har antagligen betalt in 24 000 kronor för lite i skatt och oavsett om du själv eller revisorn gör deklarationen så finns det en kul liten grej som kan kapa sådana obehagliga skattetoppar. Det kallas periodiseringsfonder. Du får dra av upp till 30 procent av överskottet utan att sätta undan en krona och vips slipper du fundera på att du betalt in för lite i skatt. Men periodiseringar får ligga kvar i högst sex år. Sedan ska pengarna fram till beskattning. Det samma gäller om du skulle tvingas lägga ned verksamheten. Du vet sällan hur bra din firma går om några år. Periodiseringar måste därför göras med öppna ögon och att inteckna för mycket av framtiden kan göra att man blir brother in arms med Lehman Brothers.

Bert Ola Gustavsson Författare & journalist utan blankettskräck.

Artikeln granskad av auktoriserad redovisningskonsult Hans-Erik Jakobsson, Norra Redovisningshuset.