Nyheter | 12 Okt 2005

Tester på F-webben: Papper för bläckstråleskrivare

"Av alla de papper för bläckstråleskrivare som jag testat har dessa två från Ilford den djupaste svärtan och det största färgomfånget." Det skriver Stefan Ohlsson i ett test av Ilford Galerie Classic Pearl - ett papper för bläckstråleskrivare. Och det finns fler tester på den del av webben som är for members only...

Att få ett bra färgomfång och en god svärta kan vara ett problem när man minskar bläckmängden med hjälp av de olika inställningarna för mediatyper.
Ilfordpapprens goda egenskaper syns till exempel i att det är lätt att få god balans mellan skugg- och högdageråtergivning. Att papperet dessutom kommer i en vettig förpackning är ett extra plus.
Andra papper:

Fotospeed DW Photo FB

DW Photo FB papper är tillverkat för att efterlikna ett matt barytpapper. Det är lätt att tänka på Ilfords matta Galerie. För ett matt papper är svärtan god, med ett L-värde på 16 på min skrivare.
Papperet har också, enligt mitt tycke, en behagligare yta, men andra egenskaper hos dessa två papper är rätt snarlika.

Ilford Smooth High Gloss

High Gloss har en extremt blank yta och en plastbas som har en metallskimrande bas, vilket ger en speciell karaktär åt detta papper.
Svärtan är god och på min skrivare kommer jag ner till ett L-värde på 5. Plastbasen har en gramvikt på 235 gram/m2.

Tetenal Fine Art Glossy

Detta papper har en mycket god svärta på L=4, vilket är bland de djupaste värden jag mätt upp. Den goda färgåtergivningen, jämna gråskalan och djupa svärtan gör att detta papper bör tilltala de som skriver ut på blanka papper.

Dessa tester finns i sin helhet, tillsammans med en mängd andra tester av kameror, digitala bakstycken, program, skanners, skärmar och mycket, mycket annat på Fotografisk Tidskrifts webb, lösenordsskyddad och endast för medlemmar i SFF.

http://