Tre fotografer fick dokumentärpris
På tisdagen delades priser ut för särskilda insatser på inom området den dokumentära bilden, på Arbetets museum i Norrköping.
Det var för nionde året i rad som prisutdelningen, som arrangeras i samarbete mellan Arbetets museum och huvudmännen LO, TCO och KF, hölls på Arbetets museum i Norrköping.
Göran Widerberg från Dagens arbete presenterade de tre pristagarna, Maria Söderberg, Helena Blomqvist och Peter Gerdehag, innan de tre själva fick en timme var att visa och tala om sina bilder.
Maria Söderberg berättade om ilskan som kraftkälla, i synnerhet vreden över hur industriminnen tillåts förgå, och i allmänhet den kulturskugga hon menar fallit över Arjeplog. Maria Söderberg tilldelades 20.000 kronor "för sitt breda sociala engagemang och sin fotografiska ihärdighet som nu senast resulterat i boken Blygruvan i Laisvall", som juryn formulerade det i sin motivering.
"Här skildras människorna och deras arbets- och livsvillkor med känslig lins och precis som i hennes övriga böcker och reportage från bland annat Vitryssland, Afghanistan, Pakistan, exponerar denna outtröttliga dokumentalist och författare oss för miljöer som alltför sällan når allmänhetens ögon."
"Helena Blomqvist får 20.000 kronor för sina samhällsengagerande, fantasifulla och symbolladdade bildserier som resulterat i ett flertal utställningar och boken The Last Golden Frog. I sin lätt skruvade bildvärld - som både ifrågasätter och utmanar - lyckas hon förena det surrealistiska och det magnifikt magiska med en stor dos humor."
Så löd juryns motivering för priset till Helena Blomqvist, som visade en sagovärld vid seminariet i Norrköping, en sagovärld med tydligt samhällskritiskt fokus. Helena Blomqvist bygger scenografier, syr kostymer och bygger sina bilder både fysiskt och digitalt, nästan som en målare eller skulptör.
Den tredje pristagaren, Peter Gerdehag, visade bilder och berättade inlevelsefullt från ett pågående projekt som i film och foto återigen porträtterar särlingar på landsbygden.
Även Peter Gerdehag tilldelades 20.000 kronor från Arbetets museum för "sitt mångåriga engagemang som det agrara samhällets avbildare i böcker och i filmer. (...) hans skildringar av den svenske bonden i exempelvis Bondens tid på jorden och Hästmannen fått stor genomslagskraft och hans dokumentation har fått oss bättre förstå och respektera småbondens roll i livets kretslopp."