Nyheter | 24 Okt 2004

"Under kommunismen kunde jag ägna mig åt konst"

Under kommunismen var Marek Gardulski en av Krakóws mest kända konstfotografer - ja, så kallas de i Polen. Nu har han ingen tid för konst. Det är kommersiell fotografering som gäller. Och på sin fritid ägnar han sig inte åt foto, utan åt hästar.

Marek Gardulski var under flera år ordförande i de polska konstfotografernas förening, ZPAF, i Kraków.
Han ställde ut i Sverige, bl a på utställningen "Erotik & Satir" på Galleri Gauss i Gamla Stan 1987 och på Fotomässan i Göteborg 1990.
Marrek Gardulski var den polske värden för ett kulturutbyte som pågick under flera år och bl a innefattade fotografering och utställning i Kraków med Helena Bergengren, Tuija Lindström, Börje Almqvist, Lars Tunbjörk m fl.
Utbytet engagerade en stor del av Krakóws konstfotografer med namn som Jacek Stoktosa, Jacek Studnicki och Ryszard Bobek.

Konstfotot på hyllan
Sedan flera år har Marek dock fått lägga konstfotot på hyllan och arbetar bara med reklam och andra kommersiella uppdrag.
"Visst var det på många sätt lättare att vara konstnär under kommunisttiden" säger Marek Gardulski när jag träffar honom på den inrökta baren Alchemia i de judiska kvarteren Kazimierz i Kraków.
"Framför allt behövde man inte arbeta så mycket som konstnär, utan levde ett rätt behagligt liv med statlig lön."
Att sälja konstnärliga fotografier gick under kommunismen - framför allt till utlandet. Nu är den marknaden helt död, både inom Polen och på export.

Full uppdragsrulle
Istället är det full uppdragsrulle som gäller och Marek Gardulski har motvilligt tvingats skrota sitt gamla mörkrum och gå över till digital fotografering.
"Marknaden tvingade mig. Men det är verkligen inte lättare att arbeta digitalt. Jag har lämnat mörkrummet men sitter ändå i ett helt mörkt rum vid min skärm eftersom jag vill arbeta under idealiska förhållanden, och med rätt kalibrering".
Han prisar dock Internet för att det är så smidigt att få iväg filer till kunder och tryckerier via ftp, som kan stå och ticka när man sover - även med en slö uppkoppling.
Under ledig tid orkar han helt enkelt inte ta tag i sin konstfotografi.
Bredvid Marek sitter kollegan Witold Gorka. Han arbetar med inredningsfotografering, mest för polska magasin av typen Sköna Hem, men har ännu inte stigit in i den digitala världen.

Att tala med hästar
"Det är som med brevbäraren. Han kanske inte promenerar eller cyklar på sin fritid?"
Fritiden ägnar han istället åt trädgården i huset på landet, där han bor med hustrun Jolanta. Och så har han återupptäckt ett gammalt intresse: hästar.
"Jag har lyckats dressera ett mycket nervöst sto. Det tar lång tid och kräver ett enormt tålamod."
Marek Gardulski - fotografen som lärde sig tala med hästar.
Det finns faktiskt konstnärer som överlever på sin konst. Men sällan utan extraknäck. Ett par tvillingar, kompisar till Marek Gardulski sedan många år, är två av Krakóws mest kända profiler inom teatern. De har dock ett lönande arbete "vid sidan av": de slipar diamanter.
Mycket lönande i ett Kraków som funderar som ett slags "mini-Antwerpen" i en delvis mycket inofficiell handel mellan Polen och Ryssland.

http://www.gardulski.pl