Nyheter | 4 Sept 2006

Upphovsrätten central för fotograferna säger SFF

"En attitydförändring måste ske för att vi skall kunna bestämma vad, när och hur våra bilder skall användas." Det säger SFF:s ordförande Åke Sandström som deltog i miljöpartiets hearing om illegal fildelning och privat nedladdning. "Fundamentet i upphovsrättslagen är att vi som upphovsmän bestämmer över våra bilder. Vi måste också kunna få rimligt betalt för att kunna fortsätta med vårt yrke."

Med anledning av miljöpartiets hearing uttalade sig KLYS i frågan. KLYS - Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd - företräder genom sina 18 medlemsorganisationer ca 30000 yrkesverksamma upphovsmän och utövande konstnärer inom olika konstområden - bland dem de svenska fotograferna i SFF.
Med anledning av miljöpartiets hearing i torsdags om upphovsrätt och fildelning påpekar KLYS att konstnärligt yrkesverksamma ska kunna leva på sitt konstnärliga arbete.
"Det upphovsrättsliga regelsystemet är ett av de viktigaste fundamenten för upphovsmäns och utövande konstnärers försörjning" påpekar KLYS.
"Genom ändringarna i upphovsrättslagen förra året förtydligades och stärktes upphovsmännens och de utövande konstnärernas rättigheter bl a genom anpassningar till den digitala miljön, vilket enligt KLYS var ett steg i rätt riktning för att ge konstnärer rimligare inkomstmöjligheter."

Grundläggande principer

Mot bakgrund av de förslag om försvagning av upphovsrätten som framförts i fildelningsdebatten, bl a från miljöpartiet, vill KLYS hävda upphovsrättens grundläggande principer.
"Den upphovsrättsliga ensamrätten innebär att upphovsmännen själva ska få bestämma om, när och hur allmänheten ska få ta del av deras verk och att de, med ensamrätten som grund, ska få träffa avtal om rimliga villkor och ersättningar för användningen. Dessa principer måste tillåtas gälla även i den digitala miljön."

Nej till bredbandsavgift

KLYS avvisar det i debatten framförda förslaget om en allmän bredbandsavgift, eftersom en sådan skulle innebära att samtliga nyttjare av bredbandsuppkoppling skulle tvingas bekosta en verksamhet som inte alla deltar i.
Frågan är om den ens går att genomföra mot bakgrund av Sveriges internationella åtaganden, säger KLYS.
"Dessutom skulle den ansats till legal fildelningsmarknad som nu kommit igång raseras. Bara drygt ett år har gått sedan lagändringen. KLYS anser att de legala alternativen måste ges mer tid att utvecklas. Nyligen tillsattes också en utredning av regeringen med uppdrag att bl a undersöka hur utvecklingen av konsumentvänliga lagliga alternativ för tillgång till musik och film kan påskyndas.

Rättvis fördelning

En annan sak är att fördelningen av upphovsrättsersättningar mellan upphovsmän och producenter måste bli rättvisare och ge bättre utdelning till konstnärerna, men detta missförhållande beror framför allt på upphovsmannens svaga ställning som avtalsslutande part.
KLYS menar därför att en prioriterad upphovsrättsreform bör vara en översyn av upphovsrättslagen i syfte att stärka den enskilde upphovsmannens och den utövande konstnärens ställning som avtalsslutande part.
En sådan reform är nödvändig för att de rättigheter som upphovsrättslagen erbjuder den enskilde konstnären ska ha en bas i den praktiska verkligheten.

Attitydförändring nödvändig

"Det är samma upphovsrättslag som gäller för både företag och privatpersoner så attityden att bilder kan användas utan att tillfråga fotograferna måste förändras" säger SFF:s ordförande Åke Sandström, som var på den hearing som miljöpartiet anordnade.
"Vi lider ju inte av att privatpersoner laddar ner våra bilder utan det är missutnyttjandet från företagens sida som är problemet."
Många önskar en uppluckrad upphovsrätt, konstaterar Åke Sandström, men det är snarare en skärpning som behövs.
"Vi står oss ofta förhandlingssvaga gentemot våra betydligt större kunder. Onödigt oskäliga kontrakt syns tyvärr ofta även om det blivit bättre."
Han fortsätter:
"Övertrampen och bildstölderna resulterar inte i några större summor, utan ungefär vad vi skulle fått om allt gått rätt till. Varför då fråga? Går det så går det, anser bildtjuvarna." Respekten för upphovsmannens verk återkom ofta i debatten under hearingen och SFF kan inte annat än hålla med.

http://