Nyheter | 3 Juli 2023 | SFF

Upplev analogt fotografi på Björkö

I sommar erbjuder Björkö Konstnod i natursköna Norrtälje möjligheten att prova på analogt fotografi med Anabelle Schattens. Det blir även tillfälle att lämna in fotografier till 3-dagars utställningen ”Väggen”. 

Upplev analogt fotografi på Björkö

Foto: Anabelle Schattens

Strax norr om Stockholm i Norrtälje skärgård ligger Björkö Konstnod ett konstnärscentrum som även har ett mörkrum under ledning av fotografen Patricio Salinas. Under sommaren 2023 erbjuder de en rad aktiviteter med det analoga fotografiet i centrum.   

Upplev den fascinerande collodion-tekniken – heldag 
Datum: 12 juli, kl. 10.00–18.00
Kursledare: Anabelle Schattens
Kursavgift: 1600 kr  för BKN och CFF medlemmar, övriga 2000 kr

Den belgiska konstnären/fotografen Anabelle Schattens lär ut  fototekniken wet plate collodion på Björkö konstnod. Anabelle är en av de främsta i världen vad gäller att bemästra denna teknik, där man preparerar glas- eller aluminiumplåtar i stället för film. Exponering och framkallning måste ske innan plåten har torkat och varje bild är ett original, varje plåt helt unik. 

Upplev den fascinerande collodion-tekniken
Datum: 22 juli, 2 timmar 
Kursledare: Anabelle Schattens
Kursavgift: 500 Kr 

Den 22 juli kommer den belgiska konstnären/fotografen Anabelle Schattens att visa fototekniken wet plate collodion på Björkö konstnod. Anabelle är en av de främsta i världen vad gäller att bemästra denna teknik där man preparerar glas- eller aluminiumplåtar i stället för film. Exponering och framkallning måste ske innan plåten torkat och varje bild är ett original, varje plåt helt unik. 

Workshop i cyanotyp
Datum: 23 juli, 4 timmar 
Kursledare: Anabelle Schattens
Kursavgift: 500 Kr

Den 23 juli kommer Anabelle Schattens att genomföra en workshop (cirka 4 timmar) i cyanotyteknik. Cyanotyp är en fotografisk pappersprocess som producerar en cyanblå bild och en av de äldsta monokroma processerna för framställning av bilder utan användning av silver. Processen är baserad på känsligheten för ljus hos vissa järnsalter. Papperet sensibiliseras med en lösning av järn-ammoniumcitrat och kaliumferricyanid och torkas sedan i mörker. Bilden skapas sedan genom kontaktkopiering med ett negativ. Exponeringstiden för naturligt ljus varar cirka 15 minuter, vilket ger en förändring i sammansättningen av järnsalterna. Papperet sköljs sedan med vatten för att lösa upp exponerade järnsalter och torkas sedan. Det är under torkningen som det blå pigmentet, som kännetecknar processen, bildas.

Ateljérundan och fotoutställningen ”Väggen” 
Datum: 21-23 juli 

I samband med årets Ateljérunda på Björkö organiserar Björkö Konstnod den 21-23 juli för andra året i rad fotoevenemanget ”Väggen”. Här kan alla intresserade delta med maximalt fem bilder. Det blir en fest för den fotografiska bilden där temat är fritt. Fotografierna bör vara monterade eftersom de ska vara till salu. Vi bjuder in både amatörer och professionella fotografer till evenemanget.

För mer information besök Björkö Konstnods hemsida. Anmälan till samtliga kurser samt inlämning till ”Väggen”, kontakta patriciosalinas@bjorkokonstnod.se