Nyheter | 12 Jan 2022 | Jenny Morelli

Fotografer efterfrågas på arbetsmarknaden

Både Nordens Fotoskola, Biskops Arnö och Fotoskolan STHLM har fått klartecken från Myndigheten för yrkeshögskolan att ta in nya studenter tre år framåt med start i höst. – Det känns mycket bra, säger Jonas Berggren, utbildningsledare på Nordens Fotoskola.

Beslutet innebär att båda skolorna kan välkomna nya elever i tre omgångar med intag höstterminen 2022 -2023- 2024.

-Nu kan vi arbeta mer långsiktigt och jag är glad att myndigheten delar vår omvärldsanalys och ser och förstår att yrkesfotografer är efterfrågade på arbetsmarknaden, säger Jonas Berggren.

Jonas Berggren. Självporträtt.

Enligt båda yrkeshögskolornas analyser har efterfrågan på kommersiell stillbild och rörlig bild skjutit i höjden och behovet av yrkeskunniga bildmakare är större än någonsin. Från en tidigare negativ trend har allt fler mediahus börjat återanställa fotografer och filmare.

-Vi fortsätter dock att utbilda fotografer främst för frilansverksamhet men tycker förstås att utvecklingen är positiv, säger Jonas Berggren.

– Idag handlar det om att producera så mycket bild som möjligt för pengarna, vilket ställer höga krav på multikompetenta, yrkeshögskoleutbildade bildmakare, skriver Mikael Cronwall, utbildningsledare för Fotoskolan STHLM  i ett utskick.

Mikael Cronwall. Fotoskolan STHLM

På Nordens Fotoskola finns utbildningen Yrkesfotograf- fotografi och rörlig bild. Läs mer
På Fotoskolan STHLM finns utbildningarna Kommersiell fotograf och Bildbehandlare. Läs mer 

Bli medlem i Svenska Fotografers Förbund

Svenska Fotografers Förbund är Nordens största intresseorganisation för professionella fotografer. Vi vill främja utvecklingen av fotografi och bevaka och befordra fotografins utövares intressen. Dessutom får du många förmåner som medlem. Läs mer och ansök här