Trygghetssystem, arbetsmarknad och utbildning
SFF jobbar kontinuerligt att stärka upphovspersoners rättigheter på arbetsmarknaden. Det gör vi bland annat genom att bevaka och bidra till utredningar som ”Ett förbättrat trygghetssystem för företagare – enklare och mer förutsägbart”.

Foto: Felicia Gränd
Ökad trygghet för företagare
Utredningen ”Ett förbättrat trygghetssystem för företagare – enklare och mer förutsägbart” har haft i uppdrag att utreda hur sjukpenninggrundande inkomst ska fastställas för företagare med inkomst av näringsverksamhet från enskild firma, handelsbolag eller från en europeisk ekonomisk intressegruppering. SFF arbetade med utredningen genom KLYS som skickade in en skrivelse när utredningen startade upp samt lite senare även enkät gjord bland samtliga fjorton organisationernas medlemmar.
Ökad trygghet för anställda och kombinatörer
Utredningen ”Ett trygghetssystem för alla – översyn av regelverket för sjukpenninggrundande inkomst” har i uppdrag är att bland annat utreda hur regelverket för sjukpenninggrundande inkomst ska ge ökad trygghet och förutsebarhet för den försäkrade, samt leda till stärkt kvalitet och effektivitet i handläggningen och minska de felaktiga utbetalningarna. Dagens regelverk är inte anpassat till aktuella förhållanden på arbetsmarknaden med en stor variation av anställnings- och uppdragsformer, framför allt inom kulturella och kreativa branscher. SFF deltar ihop med KLYS övriga medlemsorganisationer i utredningens referensgrupp.
Utvecklad integration och jämställdhet
SFF deltar i Rådet för kulturarbetsmarknaden, som är ett samverkansorgan med huvuduppgift att understödja samverkansarbetet inom kulturarbetsmarknaden i Sverige. Uppgiften är att ge råd och ha en dialog på strategisk nivå kring arbetskraftsutbud, kompetensförsörjning, sysselsättningsutveckling samt att positivt bidra till utveckling av integrations- och jämställdhetsarbetet. Rådets roll är att vara ett forum för diskussion om hur den statliga arbetsmarknadspolitiken bättre kan anpassas till kulturarbetsmarknaden.
Pliktmaterialutredningen
Pliktmaterialutredningen har haft i uppdrag att analysera regelverket för pliktexemplar och föreslå ett nytt medie-, teknik- och formatoberoende regelverk för såväl fysiskt som elektroniskt pliktmaterial.
Utbildning och skola
SFF deltar i KLYS arbetsgrupp för skola och utbildningen men har för närvarande inget aktivt remissarbete inom detta område.