Press

2019-02-05: De nominerade till Svenska Fotobokspriset 2019

                                                                                                                         
Fem nominerade till Svenska Fotobokspriset 2019. Förintelsen, skam, arkitektur och natur bland årets skildringar.

Den 5 april avslöjas vem som vinner Svenska Fotobokspriset 2019. Fem böcker/fotografer har nominerats till priset som årligen hyllar svensk fotoboksutgivning och som ger vinnaren ett stipendium på 60 000 kronor. Bakom Svenska Fotobokspriset står Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund. Priset instiftades år 1996 med syfte att lyfta fram och stärka svensk kvalitativ fotoboksutgivning. Den första pristagaren var Anders Petersen.

De nominerade till 2019 års pris är:

  • Helga Härenstam – In waiting for what is to come (Journal), formgivning Helga Härenstam.

  • Ulf Lundin – Monumentet (Galleri Magnus Karlsson), formgivning Waters Löwenhielm.

  • Kalle Sanner – Lukas/Markus (Il’Editions & Blackbook Publications), formgivning Lundgren+Lindqvist.

  • Anna Clarén – När allt förändrades (Bokförlaget Max Ström), formgivning Henrik Nygren.

  • Mikael Jansson –Witnesses. Överlevande från Förintelsen (Albert Bonniers Förlag), formgivning Greger Ulf Nilson.

Prisutdelning och Fotoboksdagen den 5 april:

Vinnaren av Svenska Fotobokspriset 2019 tillkännages den 5 april klockan 18:30 på Hilton Slussen Stockholm. På plats presenteras samtliga nominerade författare och deras böcker under ledning av Ika Johannesson. Jenny Aschenbrenner för samtal med de nominerade.

För att ytterligare hylla svensk fotoboksutgivning, fotografer och fotoboksförfattare arrangeras den nyinstiftade, årliga Fotoboksdagen samma dag på Hilton Slussen i Stockholm. En stor fotoboksmarknad, föreläsningar och underhållning står på schemat under hela dagen. Fri entré.

Kort om de nominerade:

Anna Clarén ger i sin nya bok När allt förändrades, en djupt personlig skildring av en familjs svårigheter då den yngsta sonen diagnostiseras med autism, och senare även med utvecklingsstörning. Genom sin kamera och med citat, ofta från frustrerande och elaka dialoger mellan föräldrarna, blottar hon en tid fylld av skam över att inte räcka till och den trötthet som drabbar en familj när allt förändras.

I Helga Härenstams nya bok In waiting for what is to come, har hon valt att fylla ut ett märkligt, förbryllande och ofullständigt fotoalbum från farmoderns uppväxt i dåvarande Rhodesia. Hon reser ner till dagens Zimbabwe för att fullfölja albumet och bildar en historia som utgår från hennes egna och släktingarnas personliga minnen.

Med boken Witnesses. Överlevande från Förintelsen har Mikael Jansson porträtterat Förintelsens överlevare i Sverige. På nio 16-sidiga broadsheet-ark, samlade i en grå låda, porträtteras 97 överlevande och deras historier från Förintelsen i bilder och citat. Med stor integritet ger porträtten och berättelserna en närgången bild av den moderna historiens mest vidriga händelser som inte får falla i glömska.

I sin bok Monumentet har Ulf Lundin utgått från Högdalstopparna i södra Stockholm. Tre toppar, som började byggas på 60-talet av rivningsmassorna från Klarakvarteren och tunnelbanebygget, nu övergivna och öde. Ulf Lundin har genom sin kamera fångat känslan av platsen i något slags naturfotografi, natur påverkad av människan.

I Kalle Sanners fotografier är det ofta ljuset och dess ständiga förändring som är centralt. I sin nya bok Lukas/Markus har han under ett decennium dokumenterat ljusets skiftningar i byggnaden på Västra Kyrkogården som rymmer de två kapellen Sankt Lukas och Sant Markus. I Lukas/Markus skapar Kalle Sanner en samhörighet mellan fotografi och arkitektur.

Juryns motiveringar och längre biografier om fotograferna och deras böcker, se nedan.

Vinnaren av Svenska Fotobokspriset mottar en summa om 60.000 kronor. Övriga nominerade får 10.000 kronor vardera.

De fem nominerade har utsetts av en jury bestående av:
Stefania Malmsten, formgivare; Po Tidholm, journalist och författare; Marie Nilsson, fotograf; Klara Källström, konstnär och fotograf; John S. Webb, fotograf.

För mer information, pressbilder och intervjuförfrågningar kontakta:

Moa Abrahamsson Byström, Abby PR, moa@abbypr.se, 070-791 20 00
Annika Thörn Legzdins, Fotoförfattarna, annika.thorn.legzdins@sfoto.se, 070-884 80 10

Pressmeddelande som (PDF).
Bildblad (PDF).
Biografier nominerade (PDF).