Ordförande | 18 Mars 2022 | Paulina Holmgren

"Det är våra rättigheter det handlar om"

SFFs ordförande Paulina Holmgren skriver om en fri avtalsmarknad som inte alls är så fri som det verkar.

”Inte ens staten respekterar upphovsrätten”, säger jag direkt till justitieministerns statssekreterare. Jag och fem till representanter från KLYS har ett digitalt möte med honom för att prata om DSM och implementeringen av en ny upphovsrättslag. Han sitter hemma i sin klädkammare bland, som jag uppfattar det, hans frus kläder och pratar med oss. Digitala möten är på grund av pandemin fortfarande ett måste. Därför har jag svårt att tolka om han ens reagerar, kanske är det för att han redan vet att det jag säger stämmer?

Jag utbildade mig till fotograf i mitten på 90-talet och har frilansat i 25 år. När jag kom in i branschen var allt annorlunda. Jag känner mig gammal när jag erkänner att jag fotograferade med en analog kamera, använde film och skickade papperskopior när jag levererade till min kund som betalade för en engångspublicering. Jag ägde negativet och jag fick tillbaka min papperskopia när tidningen var tryckt och klar. Jag hade kontrollen över framställandet av exemplar. Då fungerade upphovsrätten.

Tjugofem år senare står min analoga Hasselblad som prydnad i Stringhyllan. Världen har öppnat sig och digitaliseringen tagit över. På gott och ont. Jag är verkligen en person som älskar utveckling och ny teknik och digitaliseringen har gett oss som skapar oändliga möjligheter. Men vi har också tappat kontrollen över var våra verk publiceras. Vi kan inte längre ta betalt för det vi skapar och många har tappat tron på upphovsrätten. Under dessa 25 år kan jag också tillägga att arvodesnivåerna inte ens ökat nämnvärt, men nu förväntas vi leverera mer och ge bort alla våra rättigheter. Upphovsrätten fungerar inte längre.

Men att det vi skapar har ett värde är tydligt när man i dag ser stora företag som bygger affärsmodeller på vår upphovsrätt. Men pengarna landar inte hos oss upphovspersoner eller kulturskapare.

Och om inte ens de som upphandlar projekt med statliga medel respekterar lagar i Sverige, hur ska vi då kunna tro att man på den kommersiella marknaden ska göra det? Det låter så fint med en ”fri avtalsmarknad” men den är inte fri när vi kulturskapare alltid är den svaga parten i alla förhandlingar. Vi möts ständigt av oskäliga avtalsvillkor som tvingar oss att ge bort rättigheter till det vi skapat för all framtid i alla kända och kommande medier. Fri avtalsmarknad kallas det visst, men i verkligheten är det för en enskild frilansare bröd för dagen och ”skriv under eller så får du aldrig mer göra uppdrag för oss” som följer med i det finstilta.

Vi måste få stopp på dessa fulavtal. En rätt implementering av DSM i svensk lag kan råda bot på detta. Förutsatt att våra beslutsfattare ser till att göra en så direktivnära implementering som möjligt. Det är nu vi har chansen att ändra på detta och se till att en frilansmarknad för kulturskapare blir hållbar och balanserad i framtiden. För det är våra rättigheter det handlar om.

 

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Vinnare av Publishing Priset 2021. Fotografisk Tidskrift har funnits sedan 1888 men är i högsta grad ett magasin mitt i samtiden. För medlemmar i SFF är den gratis. Här tecknar du en prenumeration. Läs mer