abcdefefhsi
Ordförande | 15 Sept 2010

Form och miljö att lägga märke till

Med Jenny Morelli som chefredaktör och Anders Birgersson som AD får Fotografisk tidskrift både en ny publicistisk vision och nytt utseende. Spännande!

Form och miljö att lägga märke till

Något som handlar om något helt annat än yta är miljömärkning, den lilla loggan eller certifikatet eller som intygar att ett företag agerar på ett "rent" sätt. Kanske är du idag noga med att bara handla KRAV- och rättvisemärkt i matbutiken? Att stora industrier och företag miljöcertifierar sig tar vi nästan för givet idag – faktiskt är det ofta en förutsättning för att de ska kunna göra affärer i till exempel EU.

Men en fotograf, då? Hur ska en frilansare kunna intyga att det lilla enmansföretaget uppfyller alla miljöstandarder som krävs eller kommer att krävas? Och hur ska han eller hon ens kunna hålla reda på alla krav? Historiskt sett har knappast vi fotografer varit de främsta miljökämparna. Under den analoga fotografins storhetstid kunde giftigt kemikalieavfall tanklöst dumpas i hushållsavlopp, silverbaserade fotopapper slinka ned med bland tidningar i pappersamlingen och gamla filmer slängas direkt med matsoporna. Men nu finns ett helt annat medvetande kring miljön, och digitaliseringen har gett bättre förutsättningar för oss fotografer att rent ut sagt skita ner mindre. Eller?

Enligt FN är elektroniskt skrot den snabbast ökande avfallstypen i världen, cirka 50 miljoner ton i fjol. Återvinningen är inte särskild hög och giftiga ämnen läcker ut i vår kollektiva soptipp. Hur som helst, precis som allt fler konsumenter köper ekologiskt och Fair Trade i matbutiken lär även våra kunder, fotoköparna, kräva miljömärkning. Idag eller inom en mycket snar framtid. Är du miljövänlig är du också mer konkurrenskraftig. Därför kan du i höst genom SFF i samarbete med Miljöstyrningsrådet gå en prototypkurs för att bli miljöcertifierad som fotograf. Certifieringen görs enligt EMAS, EU:s miljölednings- och miljörevisionsordning, och uppfyller kraven i ISO 14001. Planerad kursstart är den 27 september, och när du genomgått certifieringen får du använda EMAS-logotypen i din marknadsföring. Läs mer här

PELLE KRONESTEDT