abcdefefhsi
Ordförande | 4 Juni 2019 | Paulina Holmgren

Jag ska fortsätta att strida för er

SFFs ordförande Paulina Holmgren skriver om årets strider och lovar att fortsätta slåss för fotografers rättigheter.

Jag ska fortsätta att strida för er Förbundsordförande Paulina Holmgren. Foto: Märta Thisner

Förbundsordförande Paulina Holmgren. Foto: Märta Thisner

”Du förklarade allt så pedagogiskt, nu förstår jag hur allt hänger ihop. Till och med siffrorna förstår jag. Detta är den bästa stämman jag varit på sedan 80-talet.” Fina ord kom från flera medlemmar efter vår årsstämma, min första efter ett år som ordförande. Tror jag själv var lite chockad över den feedback jag fick och att det inte som vanligt kom tusen frågor. Jag har tänkt på detta efteråt och konstaterat att det handlar bara om en sak: kommunikation. Att vara tydlig, lyfta fram detaljer, visa och kommunicera precis vad man som medlem vill höra för att känna sig trygg och insatt. Alla ord värmde och gav mig precis den energi jag behövde efter det jobb jag lagt ner, inte minst i förberedelse inför den dagen.

Under det gångna året har vi öppet tagit strid för våra rättigheter. Något som är väldigt viktigt för att detta ska ge er enskilda medlemmar stöd i att själva våga säga ifrån. När Bonnier kom ut med sitt ”nya” fulavtal gick vi samman med våra systerorganisationer och skrev ett öppet brev. Det gav stor uppmärksamhet i media, bland annat medverkade jag i SVT:s Kulturnyheterna. Bonnier drog tillbaka avtalet de skickat ut. Många med mig har uppmanat dem att prata med oss representanter för frilansarna, men det är tydligt att de inte vill prata för just nu lyder en stor tystnad. Det är dags att bryta den tystnaden.

Jag får själv oskäliga avtal i min inbox. Eller, som de ofta kallas, ”en brief” där all info om uppdraget står och sedan det finstilta som är ett avtal. Jag har vid flera tillfället svarat kunden att jag väldigt gärna vill göra uppdraget. Jag kopierar deras brief och ändrar till de villkor som inte strider mot lagar och branschpraxis och mejlar tillbaka. Inte allt för sällan erbjuder de ett lågt ”standardarvode”, trots att det oftast finns mer i en budget. Vid flera tillfällen har de rakt av godtagit mitt nya avtalsförslag och jag har fått uppdraget med högre arvode. Med detta vill jag uppmana er alla medlemmar att tänka på att det du får framför dig ALLTID är ett avtalsförslag. Ett förslag, det vill säga förhandlingsbart. Du ska alltid ställa frågor och kanske göra som jag, redan i vändande kommunikation ge dem ett nytt förslag.

Som ordförande är jag sammankallande för den så kallade AGA-gruppen. Gruppen är sammansatt av representanter från flera organisationer och fokuserar på att jobba mot oskäliga avtal på marknaden. Under senaste året har vi haft möte med Aller som faktiskt tar sig tid och vill prata med oss. Nu i juni ska vi träffas igen för att prata vidare om några brännande punkter i deras frilansavtal. Återigen – kommunikation som är så viktigt för att vi ska komma framåt. Nu när jag fått det ärofyllda förtroendet från er medlemmar att vara ansiktet utåt under kommande år, ska jag fortsätta kommunicera, strida för mig, för er och för hela vår yrkeskår.