Ordförande | 16 Dec 2013 | SFF

Ska vi försäkra våra ögon?

Jag har fått så otroligt dålig syn. Funderar på om det kan vara en arbetsskada? Att jag tittat för mycket. Kanske förvärras den av att jag tittat på många hemska bilder

Krig, grymheter och elände.  Och på riktigt svåra konstfotografier, ni vet sådana där som man egentligen inte riktigt förstår, men om man tittar och tittar och tittar, så ser man så småningom någonting man inte såg från början.

Jag vet inte om det stämmer, men jag har hört att konsertpianister försäkrar sina händer. Kanske man som fotograf borde försäkra sina ögon? Nej, det kanske inte funkar, men det är faktiskt viktigt att se till både hälsan och försäkringarna.

Tyvärr står de flesta av oss fotografer, såsom egenföretagare, utanför en del av samhällets service och erbjudanden. Vi får exempelvis inte göra avdrag i deklarationen för motion om den inte ”ingår som ett led i arbetslivsinriktad rehabilitering”.  Men då måste man ju först skada sig. Att förebygga skada får vi alltså bekosta med privata pengar. Däremot är det avdragsgillt att gå på företagshälsovård. På förbundets hemsida kan du hitta ett förmånligt erbjudande från Balans i Sverige AB för dig som är medlem. Ta en titt på det. De kollar blodets socker och värde och tryck och en massa annat.

Ryggen och axlarna tar en del stryk, dels för att man ofta bär utrustning på ena axeln, dels för att man hänger med krökt rygg över datorn. Varför inte köpa en väska på hjul. En dramaten helt enkelt. Fjantigt? Ja, kanske lite, men praktiskt och klokt.

Så var det där med försäkringar. Många medlemmar säger att de är med i förbundet för att få teckna Gefvertförsäkringen. Det är också klokt. Det ryktas att det finns andra försäkringar som är billigare och bättre, men det stämmer faktiskt inte. Gefvert är dessutom det enda bolag vars försäkring ger dig ett rättsskydd som även omfattar upphovsrätt, det vill säga hjälp om du hamnar i en rättslig tvist, något som är allt viktigare i dessa tider av bildstöld och avtalsbrott.
En annan otroligt viktig skillnad för oss kvinnor, är att Gefverts avbrottsförsäkring gäller även om man råkar vara gravid då man blir sjuk, vilket de nog är ensamma om. Jag har i alla fall inte hittat något annat bolag med den genusmedvetenheten. Är man sjuk så är man sjuk, eller hur?

Min egen avbrottsförsäkring gällde inte. Det var visserligen för väldigt längesedan. Ungen har blivit vuxen. Men då, när hon låg i magen, hade jag en lokal med ett underbart labb, utrustat med specialbyggda våtbänkar och en massa andra finesser. Och jag ju hade nio månader på mig att hitta en andrahandshyresgäst. Så blev jag då sjuk… och jag hade inte läst det finstilta… Bänkarna hamnade hos de eminenta fotograferna Jonsson och Jörgensen i Malmö, blixtar och fonder hos en ”ung och lovande” och jag hamnade på universitetet. Och tack och lov så finns det glasögon.

Lotta Schwarz, förbundsordförande SFF