abcdefefhsi
Ordförande | 8 Mars 2016

Skäms, alla kommuner som urholkar fotografiyrket!

”Dela med dig av dina bilder, berättelser och vad du gör #iNorrköping.” står det på Norrköpings kommuns hemsida.

I form av en fototävling, ber kommunen att invånare ska skicka in sina bilder. Bilderna ska användas i marknadsföringssyfte och genom att ladda upp en bild har man ingått ett avtal med Norrköpings kommun.

När jag ringer upp kommunens marknadsavdelning och frågar vad de fotografer som lägger upp bilder som ska marknadsföra kommunen får för ersättning blir det tyst i luren. Jag får en bild i mitt huvud av en person som just nu sitter gapande som en fågelholk.
”Ersättning? Ja, de får ju till exempel vara med i vår bok.”

När jag fortsätter att ställa frågor blir jag till sist hänvisad till en chef. När hon får samma fråga svarar hon med en motfråga:
”Varför ska fotograferna ha betalt?”

Jag förklarar för henne att alla fotografer är upphovsrättspersoner oavsett om de är amatörer eller proffs. Då kommer en lång harang om hur mycket kommunen anlitar proffs och att de alltid betalar bra. När jag fortsätter att ifrågasätta kommer nästa försvarstal:
”Men vi vill ju att vanliga medborgare ska få beskriva sin bild av vår fina kommun.”

"Det är toppen, men vanliga medborgare ska också ha betalt” svarade jag. Jag förklarar sedan att förbundet fördömer detta sätt att komma åt gratismaterial och att det borde vara kommunens ansvar att upplysa sina medborgare att även de är upphovsrättspersoner med både ansvar och rättigheter.

SFF menar att upphovsrättspersoner ska ha ersättning oavsett om de är amatörer eller inte. Nåja, de brukar få en biobiljett av Norrköpings kommun får jag slutligen reda på.   

Skäms alla kommuner som urholkar fotografyrket genom att hålla på pengarna och använder allmänhetens bilder i stället för att anlita yrkesfotografer.

Anki Almqvist, ordförande Svenska Fotografers Förbund