Ordförande | 17 Sept 2013 | SFF

Teknologin förändrar offentligheten

Nyligen läste jag en notis om en flicka som åtalats för att ha lagt upp en bild på en naken kamrat. I texten stod också att hon erkände att hon lagt upp bilden, men hon nekade till att vara den som fotograferade. Här ser vi ett tydligt exempel på den problematik som rättsväsendet kommer att möta.

Om man skulle försöka sätta perspektiv på problemet kan man göra det med lite siffror. Det amerikanska företaget kpcb har gjort en omfattande undersökning av bilder på internet. Varje dag delas 550 miljoner bilder. 350 miljoner av dessa är på Facebook, 40 miljoner är på Instagram. En ny fluga är appen Snapchat. Varje dag skickas 150 miljoner »snapchats«, det vill säga bilder som inte lagras i något minne eller någon databas. De försvinner efter några sekunder. Hur blir det då med dessa bilder med den nya lagstiftningen. Om man faktiskt tagit en bild med Snapchat och den försvinner efter några sekunder, skall man då kunna dömas till fängelse? Bevismaterialet finns ju inte kvar.

Ja, mycket kan diskuteras om offentlighet i dessa tider då teknologin förändras i rasande takt. Smygfotografering till exempel. Med anledning av den nya lagen om kränkande fotografering har F:s redaktör Jenny Morelli träffat och skrivit om fotografer som av olika skäl måste ta sina bilder i smyg, alltifrån paparazzis till konstfotografer. Mycket tänkvärt och intressant. 

Tänkvärt och intressant var det även på den nyligen invigda Landskrona Fotofestival där sff deltog. En fantastisk helg som bjöd på mängder av intressanta utställningar, föreläsningar och samtal mellan fotografer. Att fotografi övergått från att intressera oss inom yrket och en del andra entusiaster till att vara en kulturform som allmänheten vallfärdar till kan vi tlll stor del tacka Fotografiska. Med ökad kunskap kliver fler och fler kommuner fram och vågar satsa på fotografi.

Den senaste tiden har det varit blåsigt i förbundet. Rykten och spekulationer har farit runt. Vi i styrelsen hoppas att våra medlemmar förstår att man i en ansvarsposition inte alltid kan säga allt omedelbart. För tidig publicering kan i vissa lägen skada förbundet och vi har till uppgift att verka för det motsatta. Vi tar ett steg i taget och har nu bland annat överlåtit utgivaransvaret för denna tidskrift till redaktören.

Vad är då på gång? Vi har inlett diskussioner med Kulturrådet och cff om att utveckla Skapande skola-verksamhet vilket kan leda till arbetstillfällen för fotografer i hela landet. Vi har påbörjat arbetet med en Schysta villkors-kampanj riktad mot de stora mediehusen och redaktionerna. Vi planerar ett framtida samarbete med Fotografiska i Stockholm.

Vi ser fram emot en riktigt spännande fotohöst.