abcdefefhsi
Ordförande | 25 Febr 2020 | Paulina Holmgren

"Var företagare, inte bara fotograf"

Förbundsordförande Paulina Holmgren kring diskussionen om enskild firma eller aktiebolag.

”Jag förstår inte varför fotografer inte vågar vara entreprenörer” hör jag mig själv säga. I vårt yrke uppfattas vi ofta som att vi jobbar med vår hobby bara för att vi har ett kreativt och roligt jobb. Varför ska inte vi våga driva företag ”på riktigt”? Är det ofint att göra affärer, driva aktiebolag och vara vd när man egentligen vill vara konstnär?

Diskussionen kring enskild firma och aktiebolag är i full gång runt bordet med kollegor under den månatliga fotofrukosten. Jag poängterar att den största fördelen med aktiebolag är att ägare och bolag är separata juridiska personer. Aktieägare har inte något personligt ansvar för företagets skulder. Man har också bra namnskydd i Sverige och möjlighet till att ha anställda och växa. Eller vad sägs om tjänstebil och möjlighet till friskvård?

I en enskild firma kan det vara svårt att hålla isär sin personliga ekonomi från företagets. En stor nackdel är att ägaren har ett obegränsat ansvar för alla företagets förpliktelser och skulder. Man kan därmed riskera allt man äger privat. Man vet inte heller vad man får för lön, förrän i slutet på året. Då skattas nämligen all vinst som lön.

Med aktiebolag måste du göra en kapitalinsats på 50 000 kronor, säger en kollega. Men det inte många vet är att kapitalet kan vara en tillgång inom firman som motsvarar samma värde. Säg mig vilka yrkesverksamma som jobbar med fotografi i dag som inte har tekniska prylar till ett värde över 50 000 kronor?

Foto: Cliff Warg

Vi är kreativa och visuella människor som generellt inte gillar siffror eller anser oss älska Excelblad. Men det finns andra som gör det. Ta hjälp av dem. Då kan vi lägga mer tid på våra uppdrag och göra det vi är bäst på. Precis som vi vill att andra ska anlita oss för det vi är proffs på – att kommunicera visuellt. Med rätt balans kan man också lägga mer tid på egna konstnärliga projekt som man brinner för.

Det var min revisor som var min ögonöppnare när jag omvandlade till aktiebolag och han hjälpte mig att se strategiskt på det jag gör. Inte jaga och stressa över det uppdrag som inte kommit in i dag, utan titta på vad jag skulle kunna dra in under kommande år. Jag har också försökt tänka bort mig själv som person i det som är ren business och låta det kreativa leva för sig självt.

Jag tycker numer det är roligt att lusläsa bokslut och göra budget för kommande år. Med rätt inställning har jag faktiskt lyckats få det mesta att hända. Jag bestämde mig för att vara företagare också, inte bara fotograf. Jag har också blivit chef när företaget vuxit med en anställd. Så jag vill med dessa ord uppmana er medlemmar att satsa på er verksamhet och våga vara entreprenörer. Sätt mätbara mål och varför inte öka omsättningen under 2020? Tänk på att man kan visualisera, sätta färg och form på en budget också, det behöver inte bara vara siffror i Excel.