Ordförande | 16 Okt 2014

Vi måste värna om vår yrkesskicklighet

En överförfriskad ung man på krogen bad mig fotografera honom och hans kompis för att lägga ut på instagram. När han såg resultatet sa han: »Wow vilken bra bild, det ser ut som om en riktig fotograf tagit den!«

En överförfriskad ung man på krogen bad mig fotografera honom och hans kompis för att lägga ut på instagram. När han såg resultatet sa han: »Wow vilken bra bild, det ser ut som om en riktig fotograf tagit den!« Jag skrattade och sa att han hade en riktig fotograf framför sig och att det professionella alltid ska synas, även på sociala medel. 

Men det är ju inte bara på krogen som fotografier tas, sprids och diskuteras. Bilder i tryck, på stortavlor, i album och bilder bakom glas och ram kräver alla sina respektive färdigheter. Vi är i en bransch där kvaliteten på vårt arbete inte alltid tas på allvar, vilket betyder att vi måste värna om vår yrkesskicklighet och även fortsätta att utveckla den. Vårt vapen stavas kvalitet. 

För att hålla min yrkesmässiga standard hög behöver jag den stimulans och inspiration jag får genom att se och höra om andra fotografers arbeten. Fotoböcker, utställningar och bildbarer ger mig ny energi och kreativ lust. Uppdateringen av mitt tekniska kunnande, har jag som yrkesfotograf en skyldighet att regelbundet utföra. Förbundet hjälper till att förmedla flera vägar till vidareutbildningar.

Vi fotografer vill helst ha vårt fokus på den fotografiska bilden och ägna oss åt det roligaste som finns, nämligen att fotografera. Men för oss som inte är ekonomiskt oberoende, måste försörjningen förstås fungera. Frågor som upphovsrätt och trygghetsavtal är därför särskilt viktiga för oss. I det fördolda pågår ett enormt kraftfullt och organiserat samarbete. Tillsammans med skribenter, tecknare, bildkonstnärer och andra kulturutövare har vi i förbundet möjlighet att arbeta med kulturpolitiska frågor och justa villkor. Vi fotografer har representanter i de flesta kultur- och konstnärsorganisationer. Gemensamma kampanjer om socialförsäkringar, arbetslöshetsersättning och övriga upphovsrättsliga frågor till politiker pågår hela tiden. Inom fotografins område ligger Svenska Fotografers Förbund bakom arbetet med de viktigaste avtal som slutits med såväl stat och kommun som med privata köpare. Vi har ett finger med i spelet även ute i Norden och övriga Europa. Eftersom vi är Nordens största förbund för fotografer, har vi både möjligheter och ansvar att påverka. Allt oftare höjs röster om kravet på att upphäva upphovsrätten och släppa bilder fritt. Vi behöver motverka detta och se till att vi får betalt för våra jobb, även om teknik och arenor för publicering förändras i en rasande takt.

Fotografin har kommit att bli ett roligt samtalsämne i såväl fikarummet som på instagram. Där pratar vi om hur kul vi hade eller hur vackert där var när vi tog bilden. När vi sitter på uteserveringen den där varma sommarkvällen och kompisen tar upp mobilen för att visa hur gullig dottern är, så är det en viktig berättelse, men det är inte mitt jobb.